Hrozí silné bouřky s kroupami a přívalovým deštěm. Předpověď počasí na noc a úterý 11. června

Severozápadní části České republiky hrozí v pondělí večer a v noci na úterý ojediněle silné bouře. Mohou být doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 milimetrů a nárazy větru o rychlosti až 70 km/h. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od pondělních 18:00 do úterních 03:00 pro kraje Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Prahu.

Přívalový déšť může podle meteorologů zatopit níže položená místa sklepy. Nárazy větru pak mohou lámat větve. Lidé by měli zajistit okna, dveře a volně položené předměty na zahradě. Řidiči musí být opatrní.

Silné bouřky zasáhly Česko také ve čtvrtek. Hasiči měli kvůli nim více než 300 výjezdů. Nejvíce v Praze, Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Většinou odčerpávali vodu ze sklepů, kanálů a komunikací, odklízeli naplavené bahno a odstraňovali popadané stromy.

Počasí v noci (22-07):
Polojasno až jasno, zpočátku na západě a severozápadě při zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky a k ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 20 až 16 °C, na západě až 14 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, zejména na Českomoravské vrchovině čerstvý 4 až 9 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s. V západní polovině Čech slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Tlaková tendence: setrvalý stav, na západě slabý vzestup

Počasí přes den (07-24):
Jasno až polojasno, v Čechách během odpoledne převážně oblačno a zejména v západní polovině místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné s kroupami, nárazy větru a přívalovým deštěm. Nejvyšší teploty 29 až 33 °C, na západě kolem 28 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V západní polovině Čech slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Tlaková tendence: setrvalý stav nebo slabý pokles, večer na západě Čech slabý vzestup

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky