D1 kolabuje. Dopravu ve směru na Brno brzdí americký konvoj

Dopravu na dálnici D1 ve směru na Brno dnes brzdí konvoje amerických vojáků, kteří jedou přes Česko na cvičení do Rumunska a Maďarska. Tvoří se kolony. ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Cesta z Prahy do Brna se může protáhnout až o hodiny, vyplývá z dopravních informací policie.

Americký obrněný vojenský konvoj Dragoon Ride v Česku.
reklama

Kolem 10:00 byly kolony na čtyřech místech, mezi kilometry 84 a 85, 98 a 100, 112 a 115 a 140 a 141. "Příčinou je vždy dojezd kolon americké armády do omezení kvůli modernizaci," uvedl Rýdl. ŘSD proto podle něj zrušilo údržbu a nehavarijní opravy, v pohotovosti jsou odtahové služby a byla posílena směna na informační lince.

Ráno se kolony vytvořily před dvěma zúženími. Před Humpolcem na 90. kilometru se řidiči mohli zdržet až hodinu a půl, u Zruče nad Sázavou na 56. kilometru do 60 minut. "Jejich pomalý průjezd způsoboval komplikace v dopravě," řekla o konvojích krajská policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

Provoz na D1 na Vysočině ve směru na Brno navíc zbrzdily porouchaný kamion na 88. kilometru a havarijní opravy vozovky u Jihlavy, kvůli kterým byl provoz sveden do jednoho pruhu. "Práce byly ihned pozastaveny a řidičům jsou již k dispozici dva jízdní pruhy," uvedlo ŘSD na twitteru.

Armáda nemá podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové hlášeny na D1 žádné nehody amerických vojenských vozidel, vůz z konvoje se ale srazil s nákladním autem na dálnici za Brnem.

Na dálnici D2 ve směru na Bratislavu se vozidlo z konvoje s nákladním autem srazilo v zúžení na 34. kilometru. Nehoda se stala po 07:00, nikdo při ní nebyl zraněn, řekl ČTK mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek. Po srážce byla dálnice neprůjezdná, později se zhruba do 09:00 jezdilo jedním jízdním pruhem.

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na dnešek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje má podle plánu opustit Českou republiku dnes odpoledne.

Konvoj čítá víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Témata: D1 | USA | Vojáci | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky