Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Huawei: Americké embargo by mohlo poškodit miliardy spotřebitelů

Huawei
Huawei
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Rozhodnutí Spojených států umístit čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei na černou listinu by mohlo poškodit miliardy spotřebitelů po celém světě. Způsobí rovněž újmu americkým podnikům a bude mít dopad na zaměstnanost v USA. Uvedl to dnes podle serveru BBC vedoucí právní zástupce Huawei Sung Liou-pching.

Americké podniky nyní v důsledku umístění Huawei na černou listinu potřebují zvláštní povolení, aby této čínské firmě mohly dodávat své produkty. Washington postup proti Huawei zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost.

"Hrozí, že toto rozhodnutí poškodí naše zákazníky ve více než 170 zemích, včetně více než tří miliard spotřebitelů, kteří po celém světě používají produkty a služby Huawei," uvedl Sung. Dodal, že rozhodnutí rovněž poškodí více než 1200 amerických podniků, což bude mít dopad na desetitisíce pracovních míst v USA.

Americké tajné služby společnost Huawei podezírají ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo dnes Huawei označil za "nástroj čínské vlády".

Kroky Washingtonu proti Huawei prohlubují napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Země spolu od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují nová cla.

Témata:  Huawei USA Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy