Rakouský prezident formálně odvolal vládu kancléře Kurze

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes formálně odvolal vládu kancléře Sebastiana Kurze, jíž parlament v pondělí vyslovil nedůvěru. Zároveň pověřil stávající členy kabinetu správou svých úřadů do jmenovaní nové přechodné vlády. Kabinet nově povede lidovecký vicekancléř a ministr financí Hartwig Löger. Končící předseda vlády Kurz se ceremonie nezúčastnil, informovala agentura APA.

Ilustrační fotografie
reklama

Parlament v pondělí vyslovil nedůvěru stávajícímu kancléři Kurzovi i celé jeho poloúřednické vládě, která měla zemi dovést k předčasným volbám po rozpadu koalice Rakouské lidové strany (ÖVP) a korupčním skandálem zasažené Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Pokračování stávajících ministrů ve výkonu funkce je pouze dočasné. Bude trvat jen do doby, než získá důvěru nová úřednická vláda. Van der Bellen podle agentury APA věří, že dohody na jejím vytvoření lze dosáhnout do konce týdne či začátku týdne příštího. Hlava státu je za tímto účelem v kontaktu s představiteli politických stran, neboť nová vláda musí získat důvěru parlamentu.

Podle rakouské ústavy musí prezident formálně stávající vládu odvolat a hned ji zase jmenovat. Jedinou personální změnou je v tomto případě rošáda na postu kancléře, kde Kurze nahradil ministr financí Löger.

APA s odvoláním na prohlášení mluvčího ÖVP uvedla, že expremiér Kurz nehodlá přijmout mandát poslance, který po dobu kancléřské funkce nevykonával. Namísto toho se chce věnovat kampani před zářijovými volbami a objíždění regionů.

Témata: Rakousko | vláda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky