Výsledky eurovoleb na Slovensku mění politickou mapu

Výsledky sobotních voleb do Evropského parlamentu (EP) na Slovensku potvrdily podle místního tisku trend změny, když ztráty zaznamenala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a posílila protiunijní krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Listy ocenily, že v zemi pod Tatrami uspěly zejména proevropské strany.

Ilustrační fotografie
reklama

Vítězství koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko (PS) a Spolu v eurovolbách před druhým Směrem-SD podle listu Sme znamená, že dochází k zásadní změně na politické mapě Slovenska. "Občané Slovenska velmi touží po změně a těch, co si pod ní nepředstavují návrat totality, je výrazně více," napsal list.

Deník připomněl, že Směr-SD nevyhrál celostátní stranické hlasování poprvé od roku 2006 a že další dvě vládní strany Most-Híd a Slovenská národní strana nezískaly v eurovolbách ani pět procent hlasů, což je podmínkou pro zisk křesla v EP. Třetí místo LSNS s dvouciferným volebním ziskem označilo Sme za Pyrrhovo vítězství demokratických sil.

"Výsledky voleb do europarlamentu přepisují politickou mapu Slovenska. Vítězem je PS/Spolu, Směr na minimu!," hlásí nejčtenější slovenský list Nový čas.

Propad Směru-SD deník zdůvodnil kromě jiného jeho dlouhodobým vládnutím, množstvím skandálů spojovaných se stranou či změnami ve společnosti po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Naopak koalice PS/Spolu podle něj uspěla i díky silné mobilizační kampani, vymezováním se vůči extremismu či jasnou proevropskou orientací. Bývalá místopředsedkyně PS Zuzana Čaputová pak letos vyhrála přímé prezidentské volby.

"Strana Směr je v rozkladu. Tyto volby to potvrdily," napsal list Denník N. Dodal, že výsledek eurovoleb má šanci změnit celou slovenskou politiku, byť se jich v zemi tradičně účastní nejméně lidí ze všech voleb.

"Ve volbách uspěli především ti, kdo vysílají jasné signály - Evropská unie ano, Evropská unie ne. Na jedné straně PS/Spolu, kteří se nesnažili oslabovat svůj hlavní proevropský odkaz. Na druhé straně extremisté, kteří letos sice oficiálně zánik unie nehlásali, své voliče ovšem nenechávali na pochybách, co si o ní myslí a jakou budoucnost jí chtějí připravit," píše list Pravda. Za dobrou zprávu deník označil skutečnost, že na Slovensku uspěly hlavně proevropské strany.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky