Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovolby: Slováci vybírají europoslance, hlasují i Češi, Lotyši a Malťané

Eurovolby: Slováci vybírají europoslance, hlasují i Češi, Lotyši a Malťané
Eurovolby: Slováci vybírají europoslance, hlasují i Češi, Lotyši a Malťané
Foto: Pixabay

Obyvatelé Slovenska dnes volí svých 14 poslanců Evropského parlamentu (EP). Očekává se úspěch také protiunijní krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Hlasování se podle politologů a sociologů zúčastní více voličů než před pěti lety, kdy byla účast z celé EU nejnižší právě na Slovensku.

Volby na Slovensku začaly v 7:00 SELČ a skončí dvě hodiny před půlnocí. O přízeň zhruba 4,5 milionu voličů se uchází 31 politických stran, hnutí a koalic. Na rozdíl od Česka, kde hlasování začalo v pátek a skončí dnes odpoledne, se eurovolby na Slovensku a v dalších státech unie konají pouze jeden den.

Konečné výsledky hlasování na Slovensku budou zveřejněny po ukončení voleb v celé EU, tedy v neděli pozdě večer. Jeden ze zvolených slovenských zástupců v EP se ujme mandátu až po vystoupení Británie z unie. V současnosti má Slovensko 13 europoslanců, jeden mandát navíc mu připadne právě v souvislosti s brexitem.

Evropské volby na Slovensku tradičně provází malý zájem voličů. V roce 2014 volební účast dosáhla jen 13 procent. Tentokráte politologové i sociologové předpokládají mírně vyšší účast, a to z důvodu, že evropské téma se stalo součástí politické soutěže.

Zavedené agentury v posledních týdnech průzkumy k eurovolbám nezveřejnily. Důvodem je jich špatná spolehlivost při nízké účasti a také dvoutýdenní moratorium na zveřejňování výsledků sondáží. V dřívějším průzkumu se k účasti v eurovolbách přihlásili hlavně sympatizanti koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko a Spolu, jakož i LSNS. Obě seskupení skončila v dubnovém průzkumu agentury Focus mezi první trojici nejpopulárnějších stran. Žebříček vedla nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která patrně i v evropských volbách zaznamená ústup ze svých dřívějších pozic.

Kromě Česka a Slovenska se dnes hlasuje také v Lotyšsku a na Maltě. Volby se již ve čtvrtek konaly v Británii a v Nizozemsku, v pátek zase hlasovali Irové. Ve většině státech evropské osmadvacítky se hlasování uskuteční v neděli.

Od 7:00 do 20:00 místního času (od 06:00 do 19:00 SELČ) mají možnost zvolit si svých osm zástupců v EP Lotyši, a to nejen ve vlasti, ale i v v zahraničí. Předběžné výsledky se očekávají o půlnoci, poznamenala agentura TASS. Připomněla, že z 1,9 milionu obyvatel pobaltské země má právo hlasovat přibližně 1,4 milionu občanů, zatímco eurovoleb se opět nemůže účastnit skoro 230.000 lidí, kteří po vyhlášení nezávislosti nezískali lotyšské občanství a přišli o většinu politických práv, včetně práva volit a být volen a účastnit se celostátních referend.

Témata:  eurovolby EU volby Bratislava

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy