Zůstane Krteček na formuli 1? Vyjádřit se musí Milerovi dědicové

Ke zobrazení Krtečka na formuli 1 se musí vyjádřit dědicové výtvarníka Zdeňka Milera, který slavnou postavičku vytvořil. Správkyně Milerova dědictví, právnička Milena Fischerová pro ČTK uvedla, že její užití ve světě formule 1 je výsledkem aktivit společnosti Little mole na základě neplatné smlouvy. Tým Alfa Romeo představil pohádkovou postavu na monopostech Kimiho Räikkönena a Antonia Giovinazziho ve čtvrtek při trénincích na Velkou cenu Monaka.

Krteček ve formuli 1
reklama

Zakladatelkou firmy Little mole je výtvarníkova vnučka Karolína Milerová. Smlouva, na jejímž základě poskytuje povolení k výrobě produktů s Krtečkem, je podle březnového pravomocného rozhodnutí soudu neplatná. Milerová tedy ke Krtečkovi nemá licenci ani právo udílet podlicence dalším výrobcům. Vnučka nesmí celé Milerovo dílo nijak užívat. Vyjádření Karolíny Milerové ČTK zjišťuje.

"Jde o jednu z mnoha aktivit této společnosti (pozn. Little mole), které musí v současnosti posoudit dědicové pana Zdeňka Milera. Vzhledem k tomu, že zatím není vyjádření dědiců k dispozici, nelze v tomto směru uvést další právní osud takového užití," napsala ČTK Fischerová. Mezi Milerovými dědici je vdova, dále dcery Barbora a Kateřina a syn Michal. Karolína Milerová žila v domácnosti svého dědečka od 14 let, kdy se přestala stýkat s matkou Barborou.

Soudy dospěly k závěru, že obsah licenční smlouvy, kterou Milerová uzavřela se svým nemocným dědečkem v září 2011, není dostatečně určitý. Vnučka totiž v době podpisu smlouvy neznala počet a rozsah 375 licenčních kontraktů ke Krtečkovi, které byly uzavřeny dříve. Ze smlouvy není podle odvolacího senátu zřejmé, jaká práva měla Milerová nabýt. Miler zemřel ve věku 90 let 30. listopadu 2011.

Miler vytvořil slavnou postavičku v roce 1956 a Krteček se proslavil po celém světě. Postava Krtka mu podle odhadu českých vydavatelů vynesla až 200 milionů korun a i dnes vydělává ročně miliony. Hrdina animovaných filmů a knížek pro děti se v minulosti podíval i do vesmíru na palubě raketoplánu. Královská disciplína motosportu postavičku použila, aby přiblížila F1 dětem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky