Mayová opět získala čas, přišla však o významnou členku kabinetu

Britská premiérka Theresa Mayová včera v předvečer volby britských europoslanců opět odolala tlaku ohledně odchodu z čela vlády, kvůli svému novému brexitovému plánu však přišla o člena kabinetu. Rezignaci večer oznámila Andrea Leadsomová, jež za vládu vytváří agendu dolní komory parlamentu. Mayová chce i přes vlnu kritiky z řad vlastních poslanců zkusit napočtvrté prosadit dojednané podmínky brexitu, její strategie je ale podle britských médií odsouzena k nezdaru.

Ilustrační fotografie
reklama

Novináři během odpoledne mohutně spekulovali o tom, že by ještě dnes mohla Mayová ohlásit konec ve funkci, tyto spekulace se však nepotvrdily. Premiérkou zřejmě zůstane přinejmenším do konce týdne, neboť předsednictvo vlivného poslaneckého klubu Konzervativní strany na ostře sledovaném zasedání neotevřelo cestu k novému hlasování o jejím sesazení z čela strany. Předseda Graham Brady se nicméně chce v pátek s Mayovou sejít, aby probral její další působení na pozici premiérky.

Takzvaný Výbor 1922, který sdružuje konzervativní poslance bez vládních funkcí, dnes i přes výzvy řady poslanců opět nezměnil příslušná stranická pravidla a neumožnil okamžité hlasování o důvěře Mayové. Stoupenci tvrdší podoby brexitu se ji touto cestou neúspěšně pokusili odstavit z čela Konzervativní strany loni v prosinci a podle platných pravidel se může proces opakovat až po uplynutí 12 měsíců.

Rozkol v řadách vládních konzervativců prohloubil úterní projev premiérky, ve kterém představila návrh zákona o "rozvodové dohodě". Touto cestou chce třikrát odmítnutou dohodu ratifikovat v parlamentu a ve snaze získat opoziční hlasy do návrhu zahrnula několik prvků reagujících na požadavky labouristů. Její stranické kolegy pobouřil hlavně příslib hlasování o možnosti vypsat referendum o finální podobě brexitu, přičemž by se vláda musela vůlí poslanců řídit.

Tento bod zmínila v rezignačním dopise i Leadsomová, která premiérce vzkázala, že aktuální plán nepovažuje za cestu k uskutečnění výsledku téměř tři roky starého referenda. Napsala mimo jiné, že při prosazení aktuální strategie by Británie nebyla po odchodu z Evropské unie skutečně svrchovanou zemí. "Proto s velkou lítostí a s těžkým srdcem odcházím z vlády," oznámila.

Osud připravovaného prováděcího zákona k brexitové dohodě je nyní velmi nejistý, ačkoli Mayová dnes trvala na tom, že jej poslancům předloží. Část vlády požaduje, aby hlasování plánované na 7. června odvolala, nebo přinejmenším změnila část týkající se "potvrzovacího" referenda.

I kdyby se Mayové podařilo v premiérské funkci vydržet dostatečně dlouho a dostat návrh zákona do klíčového druhého čtení, pravděpodobnost, že bude schválen, je podle médií mizivá. Jak napsal deník The Guardian, nový plán po jeho ohlášení "sestřelili" poslanci z různých politických stran, lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn dnes jeho podporu znovu vyloučil.

Za pokračujícího patu kolem brexitu budou ve čtvrtek Britové volit své zástupce do Evropského parlamentu, ačkoli měla jejich země být už skoro dva měsíce mimo Evropskou unii. Vládní konzervativci oslabení aktuální politickou krizí by se podle posledního průzkumu agentury YouGov mohli ve výsledcích propadnout až na páté místo se ziskem sedmi procent hlasů. Pozici favorita v anketě se 37procentní podporou potvrdila Strana pro brexiteuroposlance Nigela Farage.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky