Desítkám obcí hrozí pokuty. SMS občanům posílají v rozporu s pravidly operátorů

Chytrá obecní komunikace je v Česku na vzestupu. Zavádění systémů pro rychlou a efektivní komunikaci mezi občany a samosprávami bylo jedním z častých programových bodů vládnoucích koalic po posledních komunálních volbách a nyní obce v této věci skutečně podnikají konkrétní kroky. Někteří starostové však stále věří již překonanému formátu – tedy pouhému „jednostrannému“ rozesílání SMS.

Mobily, ilustrační fotografie
reklama

Z neznalosti či ve snaze ušetřit navíc zavádějí řešení, která jsou v rozporu s pravidly operátorů. Starostové, jejichž systémy nejsou na přímo napojeny na servery operátorů, tím často riskují nejen pokuty, ale také to, že v případě nouze informační SMS nedojde občanům včas.

SMS zprávy mají v obecní komunikaci své jasné místo. Pro rozesílání informací občanům jsou spolehlivým komunikačním kanálem, protože jsou schopny zasáhnout ten nejširší okruh obyvatel a jejich rozesílání je velmi snadné. Jenže ne každá obec je rozesílá v souladu s pravidly operátorů. Podle odborníků nastává problém především ve chvíli, kdy obec zakoupí SIM kartu a aktivuje si některý z „neomezených“ tarifů, který následně využívá pro hromadnou komunikaci s občany. V takovém případě totiž operátoři například negarantují rychlost rozesílky nebo dostupnost služby.

„Je jednoznačně v rozporu s pravidly operátorů využívat běžné SIM karty k hromadným rozesílkám. Obcím, které je využívají, můžou hrozit pokuty. Ještě závažnější je ale ona technologická nedostatečnost takovýchto řešení. Jelikož SIM karty nejsou uzpůsobené k hromadným rozesílkám, propustnost sítě je při jejich využívání velice nízká. Ze SIM karty, ať už je umístěna v telefonu, nebo ve speciálních SIM modemech, lze odeslat jen zhruba 3 až 5 SMS za minutu. To v případě krizové komunikace samozřejmě nestačí, vždyť proinformovat průměrně velkou českou obec o 1 600 obyvatelích by v takovém případě trvalo skoro 5,5 hodiny,” vysvětluje Ondřej Švrček, jeden z průkopníků chytré obecní komunikace v Česku a provozovatel platformy Mobilní Rozhlas.

Problém prohlubují i někteří dodavatelé. Obcím distribuují SIM modemy, které umožňují pracovat s rozesílkami ve spojení se softwarem. Pokud však obce použijí vlastní SIM kartu, což v naprosté většině dělají, je toto řešení stejně problematické a nesplňuje podmínky operátorů ani základní technické standardy zcela stejně, jako je tomu v případě rozesílek přímo z mobilu. Že se jedná o skutečný problém, který je v případě krize může dostat do problémů, potvrzují i sami starostové.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky