Herec Zelenskyj chce pro Ukrajinu příměří a vrátí zajatce z Ruska. Bude nadějí na změny k lepšímu?

Vítěz ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj propustí generálního prokurátora země, navrhne zastavení palby v Donbasu, přestěhuje prezidentské sídlo a vrátí domů všechny Ukrajince zajaté v Rusku. Slíbil to dnes Ukrajincům po oznámení předběžných odhadů, podle nichž s přehledem porazil svého protikandidáta Petra Porošenka.

Volodymyr Zelenskyj
reklama

elenskyj bude hájit ukrajinský jazyk, bude podporovat minský mírový proces a bude-li zapotřebí, požádá Porošenka o pomoc.

Porošenko, který ještě před faktickým zahájením sčítání odevzdaných hlasů uznal svou porážku, oznámil odchod do "silné opozice". Zelenskyj dnes nicméně řekl, že "pokud o to bude ukrajinská společnost stát," zamyslí se nad možností nabídnout Porošenkovi nějakou státní funkci. S prezidentem si prý už telefonovali, Porošenko mu poblahopřál k vítězství.

Zelenskyj novinářům řekl, že ve vedení státu chystá personální změny, oznámí je prý na samostatné tiskové konferenci. Na přímý dotaz naznačil, že s funkcí se rozloučí vlivný ukrajinský politik, bývalý ministr vnitra a nynější generální prokurátor Jurij Lucenko. "Lucenko patři do starého týmu, budeme dosazovat nové lidi. A to se bude týkat nejen Lucenka," řekl Zelenskyj.

Pokud jde o Donbas, kde si za posledních pět let válka mezi armádou a proruskými povstalci podporovanými Moskvou vyžádala 13.000 mrtvých, má prý Zelenskyj akční plán, o němž chce v nejbližší době média informovat. "Povedeme mohutnou informační válku, abychom v Donbasu dosáhli klidu zbraní. Akční plán zveřejníme v nejbližší době," konstatoval politik, ale odmítl prozradit detaily. Pokusů o příměří bylo na východě Ukrajiny už přes dvacet, délka většiny z nich se ale měřila jen na hodiny.

Reakce Ruska na předpokládaný výsledek ukrajinských voleb je zatím zdrženlivá. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová nevyloučila, že na Ukrajině proběhne "restart" v zájmu konsolidace národa nikoli z pozice síly, ale na základě celospolečenského programu. Předseda zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij pokládá jakékoli závěry za předčasné. A radikální čečenský vůdce Ramzan Kadyrov si přeje, aby Zelenskyj sjednotil Ukrajinu s Ruskem.

Zelenského vítězství provázejí naděje na změny k lepšímu

Žádné speciální oslavy dnes večer v centru Kyjeva po ohlášeném vítězství herce Volodymyra Zelenského v prezidentských volbách na Ukrajině nepropukly. Na kyjevském "Václaváku", bulváru Chreščatyk, se mládež bavila jako každou neděli, ať tancem, pojídáním cukrové vaty nebo korzováním.

Podle průzkumu, který zveřejnila televize 112, získal Zelenskyj 74 procent hlasů, zatímco stávající prezident Petro Porošenko 26. Podle jiného průzkumu vyhrál Zelenskyj se 73 procenty, Porošenko získal 27 procent.

"Zelenskyj je borec, prima chlap, všichni ho mají rádi. Budí naději, že bude líp a že nebude lidem brát peníze," řekl ČTK o drtivém vítězství politického nováčka dvacetiletý Ajchem, zatímco jeho kamarád Jevgenij připustil, že se vlastně neví, co se od nového prezidenta dá čekat.

"Hlavně, aby nedošlo k nové revoluci, k nové válce," obává se devatenáctiletá Alina. "Už jsme ztratili hodně životů, protože naše vláda si s tím (ozbrojeným konfliktem s proruskými separatisty na východě Ukrajiny) nedokázala poradit," dodala.

"Jsem připraven na nejhorší, i když doufám v nejlepší," řekl dvacetiletý Anatolij. V prvém kole podle svých slov hlasoval pro Zelenského, v druhém pro nikoho. "Se Zelenským je alespoň malá šance, že se věci změní. Ale vzhledem k tomu, co dělá Rusko, je to šance hodně malá," dodal. "Nevíme, co se dá od Zelenského jako prezidenta čekat, přesto doufáme, že přijde změna k lepšímu," poznamenala jeho společnice Lisa (22). A když se naděje opět zklamou, v ukrajinském parlamentu čeká na přijetí návrh zákona o odvolávání prezidenta, připomněl Anatolij.

"Lidé čekají větší penze, slušné platy, dobré perspektivy, snížení cen, ale to všechno moc nezáleží na prezidentovi," uvedla analytička Irina Bekeškinová v televizi Hromadske. Upozornila také, že Zelenskyj vlastně nepředstavil žádný reálný program, ani nejsou známé jeho postoje k mnoha klíčovým otázkám. "Putin nepřijde, to bylo dosti umělé strašení, ale lidé čekají, že se jim povede dobře," konstatovala v narážce na Porošenkovu kampaň, pojímající volby jako "rozhodující výběr" mezi stávajícím ukrajinským prezidentem a ruským vůdcem Vladimirem Putinem.

Publicista Timothy Ash na webu listu Kyiv Post poznamenal, že míra Zelenského vítězství svědčí o tom, že za ním nebyla jen mediální kampaň s temným financováním, ale i volání po skutečné změně.

"Obyvatelstvo chce svrhnout starý zkorumpovaný systém. Zdálo se, že toho dosáhli revolucí na Majdanu, která svrhla (proruského) prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014. Ale za pár měsíců bylo jasné, že staří oligarchové se vrátili zpět k moci," poznamenal s tím, že Porošenko, sám oligarcha, selhal v boji proti korupci, v klíčové otázce v očích Ukrajinců. Před Zelenským podle komentátora stojí velká výzva, aby ve svém týmu spojil reformátory a sám se distancoval od miliardáře Ihora Kolomojského a jeho kamarádů.

"U Porošenka se chystají pít do rána, u Zelenského hrát ping-pong," vylíčil náladu ve štábech obou kandidátů list Komsomolskaja pravda na webu svého ukrajinského vydání. Připomněl, že podle tradice nejlepší hráč mezi novináři by měl dostat šanci zahrát si s vítězem voleb.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky