Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN bude chtít volební právo pro šestnáctileté

Volby
Volby
Foto: Pixabay

Novým předsedou Starostů a nezávislých se na sněmu hnutí stal podle očekávání Vít Rakušan, neměl protikandidáta. Chtěl by hnutí dovést k vládnímu angažmá, STAN by měl podle něj také vyhrát krajské volby.

V čele strany nahradil Petra Gazdíka, který se již o znovuzvolení neucházel. Gazdíka na přání Rakušana delegáti zvolili místopředsedou. Prvním místopředsedou se stal předseda poslaneckého klubu Jan Farský, ani on neměl protikandidáta. Dalšími místopředsedy delegáti zvolili kromě Gazdíka Věru Kovářovou a Radima Sršně, kteří své funkce obhájili. Delegáti si zvolili i další členy užšího i širšího vedení hnutí.

Rakušan za silný mandát, ke kterému mu pomohly hlasy téměř 94 procent delegátů, poděkoval. V kandidátském projevu řekl, že hnutí STAN musí usilovat o účast v prodemokratické vládě. Jeho ambicí by také mělo být vítězství v krajských volbách. Ze STAN chce vybudovat silné hnutí, které se nebojí samostatné existence. Věří, že se hnutí v budoucnu podaří získat pozici předsedy Senátu. Mělo by být protiváhou politice Hradu. Po dnešku má STAN v Senátu nejsilnější klub s 19 členy, když v doplňovacích senátních volbách v Praze 9 zvítězil jeho kandidát, nestraník David Smoljak.

Rakušan kritizoval vládu, která podle něj trpí personální nouzí. STAN si podle něj musí říct o vládní zodpovědnost a má usilovat o to, aby se hnutí stalo příští vládní silou a bylo součástí silné prodemokratické vlády. Jako členy vlády by si uměl představit poslankyni Věru Kovářovou nebo senátory Mikuláše Beka a Jiřího Drahoše. Vyhrát by chtěl i krajské volby.

Řekl, že Česká republika nevzkvétá a nevyužívá svého potenciálu. Voličům chce nabídnout vizi pěti inovací, které se týkají vzdělávacího systému, státní správy a jednoduchého státu, hluboké reformy sociálního systému, inovací v oblasti ekonomiky a životního prostředí.

Novinářům později řekl, STAN bude navrhovat volební právo do komunálních voleb i pro šestnáctileté občany ČR. Do budoucna by se toto volební právo podle něj mohlo rozšířit i na další volby. Nemyslí si, že návrh je odsouzen k neúspěchu. Rakušan se bude chtít sejít s představiteli dalších politických stran kromě KSČM a SPD, rád by se setkal i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Zopakoval, že skončí jako starosta Kolína, z tamního zastupitelstva ale odejít nehodlá.

Starostové také chtějí změnit podmínky udílení evropských dotací, řekl europoslanec Stanislav Polčák. Sněm dnes přijal usnesení, ve kterém vyzval vládu, aby dotace v příštích letech směřovaly hlavně malým a středním podnikatelům, obcím či na podporu vědy, na dobudování základní infrastruktury a vysokorychlostního internetu. Zároveň požádal vládu, aby podpořila návrh, podle kterého by nezkrácené zemědělské dotace získávali zemědělci naplňující environmentální požadavky péče o půdu a krajinu. Delegáti také vyzvali premiéra Babiše, aby nejen kvůli konfliktu zájmů přestal čerpat nenárokové eurodotace.

Dosavadní předseda Gazdík svému nástupci symbolicky po volbě předal stan. Popřál mu, aby se o něj dobře staral, aby ho neušpinil a aby ho zvětšoval.

Rakušanovi již poblahopřáli například předseda ODS Petr Fiala, šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, předseda lidovců Marek Výborný nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš. Představitelé některých politických stran vystoupili i na dnešním sněmu. Zástupci vedení KDU-ČSL, ODS i TOP 09 vyzvali ke spojení sil před krajskými a senátními volbami

Ani Farský neměl ve volbě prvního místopředsedy protikandidáta. Za hlavní prioritu STAN označil vzdělanost a vzdělání, které jsou podle něj nejlépe investovanými penězi a jsou odpovědí na bezpečnost České republiky a její růst. Za velkou výzvu označil zmenšování meziregionálních rozdílů.

Tématem odpolední části sněmu byla například debata o programovém směřování hnutí nebo o blížících se volbách do Evropského parlamentu.

Témata:  STAN volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy