E-neschopenky povinné už od července? Maláčová si z Parlamentu dělá holubník, uvedl Bauer

Projekt elektronické neschopenky možná bude pro lékaře částečně povinný už od letošního července. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby lékaři museli od poloviny roku hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky okresním správám sociálního zabezpečení. Podpořilo to i ANO vzhledem k tomu, že ke stejnému datu bude zrušena karenční doba. Opozice v čele s ODS to dnes odmítla s tím, že uspíšení jako nepřipravené a nepřijatelné.

Jana Maláčová
reklama

Podle kritiků by měl projekt e-neschopenky plně spuštěn až od příštího roku jak bylo původně schváleno, což podpořila i KSČM v rámci návrhu místopředsedkyně svých poslanců a sociálního výboru Hany Aulické Jírovcové.

Občanští demokraté, TOP 09, STAN, lidovci i Piráti kritizovali sociální demokraty za to, že uspíšení e-neschopenky chtějí vložit do vládní novely, která měla původně projekt odsunout o dva roky. Opozici vadilo to, že aktuální změnu by už bylo možné pouze podpořit nebo odmítnout, nikoli ji upravit.

ČSSD se hájila tím, že úpravu převzala z obdobné poslanecké předlohy, kterou už sněmovní výbory projednávaly. ANO ústy svého poslance Marka Nováka požadovalo, aby novela mohla být Sněmovnou schválena do konce března, ODS to ale zablokovala. Druhé kolo projednávání by měla dolní komora dokončit až za dva týdny.

"Vláda a paní ministryně práce a sociálních věcí si prostě z Parlamentu udělala holubník a já se obávám, že jediným důsledkem tohoto legislativního chaosu bude e-neschopenka, kterou budeme za rok zase rušit nebo nějakým způsobem pozměňovat," uvedl místopředseda sociálního výboru Jan Bauer (ODS). Podle Petra Pávka (STAN) se Maláčová "úplně utrhla ze řetězu", neboť na povinnou e-neschopenku od poloviny roku není připravena ani ČSSZ, ani lékaři, kteří hrozí akcemi občanské neposlušnosti.

Aktuální návrh by podle Maláčové znamenal, že od července by ošetřující lékaři museli dočasnou pracovní neschopnost zaměstnance hlásit prostřednictvím datové schránky nebo elektronického portálu České správy sociálního zabezpečení, a to do následujícího pracovního dne, nyní na to mají dny tři. Zaměstnavatelům by správa sociálního zabezpečení musela hlásit do datových schránek informaci o pracovní neschopnosti neprodleně. Nyní na to má osm dní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky