Počasí v Česku: Kvůli silnému větru měli hasiči přes 2 800 výjezdů

Hasiči v Česku vyjížděli od nedělního odpoledne k 2872 událostem spojeným se silným větrem. Většinou odstraňovali spadlé stromy a větve nebo zajišťovali utržené střechy, informovala mluvčí hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Průměrně hasiči vyjíždějí ke 163 technickým zásahům denně.

Hasiči, ilustrační fotografie
reklama

Nejvíc výjezdů kvůli silnému větru měli hasiči v Jihočeském, Plzeňském a Středočeském kraji. Situace v těchto regionech byla nejhorší v neděli večer a první polovině noci. "Jak vítr postupoval přes Českou republiku, přidávaly se kraje Ústecký, Královéhradecký, Liberecký a na konec Vysočina a kraj Jihomoravský," uvedla Zaoralová.

Nad ránem se situace zklidnila. Mezi 06:00 a 08:00 byli hasiči přivoláni ke 361 událostem. Nejhorší situace byla v Moravskoslezském kraji, kde hasiči řešili přes 70 případů. "Likvidace následků nočního větru bude pokračovat během celého dnešního dne," uvedla Zaoralová.

Kromě popadaných stromů a větví hasiči zasahovali také u větrem poškozených střech. Například v Železnici na Jičínsku spadl uvolněný plech ze střechy na osobní vůz, v Solnici na Rychnovsku hasiči zajišťovali odtrženou střechu kravína. Střecha skončila v sousedním areálu, kde poškodila jiný objekt. Ve Vamberku uvolnil vítr plechovou střechu i se solárními panely. V Olomouci na nádraží se utrhla větší část střechy z drážního objektu a spadla do kolejiště.

Silný noční vítr přidělal práci také hasičům Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). "Jen za směnu A, která skončila dnes v 07:00, vyjížděli hasiči SŽDC ke 141 událostem způsobených povětrnostními podmínkami," uvedla mluvčí drážních hasičů. Dodala, že jde už o druhý kalamitní stav. Na začátku února vyjížděli drážní hasiči za jednu směnu k 86 událostem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky