Pád boeingu Ethiopian Airlines nikdo nepřežil. Na palubě byla rodina slovenského politika, píší média

Mezi více než 150 oběťmi dnešního leteckého neštěstí v Etiopii jsou také čtyři občané Slovenska. Sdělilo to dnes vedení letecké společnosti Ethiopian Airlines, jíž stroj patřil. Informaci potvrdilo i slovenské ministerstvo zahraničí. Pilot boeingu, který se zřítil krátce po startu z Addis Abeby, hlásil potíže a žádal o povolení k návratu. Letadlo letělo do Nairobi.

zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019)
reklama

Podle slovenského listu Pravda na palubě havarovaného stroje zahynuli také manželka a syn poslance vládní Slovenské národní strany Antona Hrnka, jakož i pracovnice charity. Totožnost čtvrté slovenské oběti zatím není známá.

Společnost už dříve oznámila, že mrtví byli ze 33 zemí. Později upřesnila, že jde o 32 Keňanů, 18 Kanaďanů, devět Etiopanů, osm Italů a stejný počet Číňanů a Američanů, sedm Britů a sedm Francouzů, šest Egypťanů a pět Nizozemců.

Po čtyřech obětech mají podle dosavadních informací Indie a Slovensko, po třech Austrálie, Švédsko a Rusko, po dvou Maroko, Španělsko, Polsko a Izrael. Jednoho občana ztratily Belgie, Indonésie, Somálsko, Norsko, Srbsko, Togo, Mozambik, Rwanda, Súdán, Uganda a Jemen.

Čtyři lidé na palubě použili pas OSN a jejich národnost není zatím jasná. O případných českých obětech české ministerstvo zahraničí zprávy nemá.

Vedení Ethiopian Airlines oznámilo, že pilot měl za sebou úspěšnou kariéru a že letadlo, což byl Boeing-737 MAX-8, nemělo žádnou známou poruchu. Podle informací BBC jsou tyto stroje v provozu od roku 2016 a Ethiopian Airlines jej do své flotily zařadilo loni.

Stejný model letadla se zřítil loni do Jávského moře se 189 lidmi na palubě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky