Na Česko se žene další vichřice, přinese chumelenici

Silný vítr, který dnes zasáhne hlavně sever republiky, večer a v noci zeslábne. V sobotu přes den ale znovu zesílí na celém území republiky. V nárazech může dosáhnout rychlosti 55 až 90 kilometrů za hodinu, na horách kolem 110 kilometrů v hodině, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav. Podle předběžného výhledu bude zřejmě hodně foukat přinejmenším ještě v neděli.

Ilustrační fotografie
reklama

Dnes by podle předpovědi měl vítr dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na horách v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

S následky větru se potýkalo Česko zejména v pondělí, kdy hasiči vyjížděli k popadaným stromům na silnicích i železnicích, tisíce domácností se ocitly bez elektřiny. V polovině týdne se silný vítr do republiky vrátil a vydrží i během víkendu.

Lidé by měli zajistit okna a dveře, upevnit květináče a zahradní nábytek, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Opatrnost doporučují meteorologové také řidičům. Návštěvníci hor by měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny.

Předpověď na sobotu (00-24):
V noci polojasno až oblačno, na horách ojediněle smíšené nebo sněhové přeháňky. Během noci od západu přibývání oblačnosti. Přes den oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Zejména na severu a západě postupně místy s deštěm, odpoledne a večer s deštěm nebo přeháňkami na většině území. V polohách nad 800 m přechodně srážky smíšené nebo sněhové.

Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na Karlovarsku 5 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C.

V noci mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s bude k ránu na většině území zesilovat. Přes den čerstvý jihozápadní vítr 6 až 11 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (kolem 110 km/h) se bude večer měnit na západní.

Předpověď na neděli (00-24):
Zataženo až oblačno, občasný déšť nebo přeháňky, odpoledne postupně nad 800 m srážky sněhové. Během dne částečné ubývání srážek a oblačnosti.

Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C.

Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). Večer bude vítr částečně slábnout, informuje ČHMÚ.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky