Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Privátní komunikace Trumpa s Putinem je v hledáčku demokratických kongresmanů

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Tři výbory Sněmovny reprezentantů požádaly Bílý dům a ministerstvo zahraničí o podrobnosti o privátní komunikaci prezidenta Donalda Trumpa s kremelským šéfem Vladimirem Putinem. Oznámila to dnes agentura Reuters. Žádost odeslaly zahraniční výbor, výbor pro kontrolu tajných služeb a výbor pro dohled a reformu.

Výbory, ovládané opozičními demokraty, zajímá obsah důvěrného rozhovoru Trumpa s Putinem při jejich setkání v Helsinkách loni v červenci. Beseda se uskutečnila jen v přítomnosti tlumočníků. Poslanci chtějí znát i detaily o telefonních kontaktech obou státníků a o tom, zda rozhovory měly dopad na americkou zahraniční politiku. Chtějí vědět, zda prezident nějaké kontakty s Putinem skrývá.

"Podle informací z médií se prezident Trump v několika případech zřejmě snažil skrýt podrobnosti o své komunikaci s prezidentem Putinem před ostatními vládními úředníky, před Kongresem a před americkým lidem," píší v žádosti předsedové tří sněmovních výborů.

Trump hovořil s Putinem v Helsinkách mezi čtyřma očima víc než dvě hodiny. Členové tří výborů Sněmovny reprezentantů žádají v této souvislosti Bílý dům, aby jim umožnil rozhovor s překladateli nebo s tlumočníky, kteří rozhovor zprostředkovávali. Zajímá je také obsah Trumpova rozhovoru s ruským vůdcem na summitu skupiny G20 v Hamburku v létě 2017 a žádají setkání s kterýmkoli členem prezidentova štábu, jenž byl rozhovoru přítomen.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy