Celníci našli v polské dodávce 1,5 tuny nenahlášeného masa

Více než 1,5 tuny hovězího masa, které nebylo nahlášeno Státní veterinární správě, našli minulý týden celníci u Křelova na Olomoucku v dodávce s polskou poznávací značkou. Maso bylo určené k prodeji v Olomouci. Celníci o zásilce informovali Státní veterinární správu. ČTK to dnes řekla mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová. Veterináři případ prověřili a závadu nenašli. Polské hovězí maso určené k přípravě kebabu bylo poté předáno odběrateli.

Celní správa, ilustrační fotografie
reklama

Nenahlášené hovězí maso celníci odhalili při běžných kontrolách. "Vytipovali si ke kontrole dodávkové vozidlo s polskou státní poznávací značkou. Když zkontrolovali nákladový prostor vozidla, našli v něm dva velké umělohmotné boxy, které obsahovaly 1600 kilogramů hovězího masa," uvedla Bortlová.

Řidič dodávkového automobilu nebyl podle mluvčí schopen předložit řádně vyplněné průvodní doklady a celníci navíc zjistili, že přeprava masa nebyla nahlášena inspektorům krajské veterinární správy. "Není to ojedinělý případ, kdy olomoučtí celníci zjistili nenahlášenou přepravu masa. V období od ledna letošního roku do dnešního dne se jedná o třetí případ a celkem o 2445 kilogramů masa," podotkla Bortlová.

Pode ředitelky odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Evy Bardoňové polská dodávka převážela polotovar z hovězího masa určený k přípravě kebabu. "Závada spočívala v tom, že příjemce, ke kterému maso směřovalo, zásilku veterinární správě nenahlásil. Není to povinnost přepravce, ale až toho příjemce," upozornila Bardoňová.

Zásilka polotovaru z polského hovězího masa byla po prověření předána příjemci. "Neshledali jsme žádnou zásadní závadu," podotkla Bardoňová. Zásilka byla u Křelova zajištěna minulý týden před zavedením mimořádných opatření, která zahrnují kontrolu na bakterie salmonel. Dodávka navíc převážela polotovar z hovězího masa, na který se mimořádná opatření podle Bardoňové nevztahují.

České úřady se na polské hovězí maso v poslední době více zaměřily. Státní veterinární správa tento týden oznámila, že z Polska bylo do Česka dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Zásilka hovězího masa přišla do ČR ještě před platností mimořádných opatření. Hovězí maso pochází ze stejné šarže a místa jako už dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. Vyjma 50 kilogramů se už veterinářům podařilo všechno maso dohledat.

Od chvíle, kdy vypukla aféra s polským hovězím, kdy se údajně na jatkách v Mazovském vojvodství zabíjely nemocné krávy, odebrali čeští veterináři 198 vzorků masa, k neděli jich bylo vyšetřeno 114, z toho byl jeden pozitivní. Kvůli němu poté ČR zavedla mimořádná veterinární opatření, hovězí maso z Polska od čtvrtka nesmí být uváděno na trh před kontrolou v akreditované laboratoři na bakterie salmonel.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky