Obří sankce: Billa a Penny Market dostaly pokutu 164 milionů

Obchodní řetězce Billa a Penny Market ze skupiny Rewe dostaly od antimonopolního úřadu pokutu 164 milionů za zneužití významné tržní síly. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné. Souhrnná pokuta je nejvyšší pravomocná sankce, jakou dosud ÚOHS za zneužití významné tržní síly uložil. Jediná vyšší pokuta, 183 milionů korun pro řetězec Globus z roku 2017, pravomocná není, protože Globus proti ní podal rozklad. Skupina Rewe pokutu akceptovala.

Ilustrační fotografie
reklama

Billa a Penny Market podle ÚOHS požadovaly od svých dodavatelů poplatek, označovaný jako RBG bonus, šlo ale v podstatě o zalistovací poplatek za to, že od nich odebírají zboží. Po novelizaci zákona o významné tržní síle z roku 2016, který takové poplatky zakázal, označovaly tento poplatek za množstevní nebo cenovou slevu, kterou jim dodavatel poskytuje, uvedl antimonopolní úřad.

"Úřad ve svém rozhodnutí dospěl k závěru, že RBG bonus je ve všech výše uvedených podobách poplatkem bez reálného protiplnění, který byl vyžadován bez oprávněného důvodu a je nezákonný. Současně byl v některých případech RBG bonus podmínkou dodávek potravin do předmětných obchodních řetězců," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Rozhodnutí úřadu i pokuta už jsou pravomocné, protože řetězce přistoupily na takzvanou proceduru narovnání. Znamená to, že přiznaly vinu výměnou za snížení pokuty o 20 procent. Proti rozhodnutí tak už nemohou podat rozklad ani jej napadnout žalobou u soudu.

ČTK to potvrdil i ředitel komunikace Rewe Group Michael Šperl. Pokuta je podle něj výsledkem dohody po několikaměsíčním, "intenzivním a konstruktivním" vyjednávání mezi společností a úřadem. "Skupina REWE dále podnikla odpovídající opatření, aby se podobné pochybení v budoucnu již neopakovalo. Je nutné zdůraznit, že úřadem vytknuté jednání bylo ukončeno již dávno před společnou dohodou, protože neodpovídalo obchodnímu konceptu skupiny REWE," dodal Šperl.

Spolu s řetězci Billa a Penny Market dostala pokutu i společnost Rewe Buying Group (RBG) ze stejné skupiny, která poplatky administrovala. Právě podle zkratky jejího názvu - RBG - byly poplatky označeny jako RBG bonus.

Ze souhrnné pokuty 164,372.000 korun nejvíce zaplatil Penny Market, kterému úřad vyměřil 93,377.000 korun, Billa musí zaplatit 70,971.000 korun a 24.000 korun pak uhradí RBG.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky