Ministerstvo obrátilo v kauze olomouckého mrakodrapu. Developer úředníkům vyhrožuje

Ministerstvo kultury nečekaně změnilo postoj k výstavbě výškové budovy Šantovka Tower v Olomouci. Po nástupu Antonína Staňka, exprimátora Olomouce, bude 4 měsíce přezkoumávat dlouhodobě neměnné výškové limity pro zástavbu v ochranném pásmu památkové rezervace. Přezkum má dle kritiků pouze vytvořit právní vakuum, a tím otevřít kontroverzní stavbě cestu, neboť ta přesahuje dosavadní limity o 200 %. Olomoucká opozice upozorňuje, že investor Richard Morávek radnici i ministerstvu hrozí vymáháním škody a úředníci mohou tomuto tlaku podléhat.

Ministerstvo kultury
reklama

Investor je spojen se stavebním místem již od přelomu tisíciletí, kdy působil v orgánech společnosti Milo Olomouc, a.s., zlikvidované po jejím ovládnutí skupinou kolem Františka Mrázka a Tomáše Pitra. Nyní hrozí ministerským úředníkům, pokud nepůjdou jeho záměru na ruku. „Naše společnost je připravena domáhat se tentokrát i náhrady újmy vzniklé tímto nesprávným úředním postupem a vyvození důsledků pro konkrétní úřední osoby“, píše Morávek v dopise, adresovaném Jiřímu Vajčnerovi z ministerstva kultury, z 19. 11. 2018.

Přezkoumání výškových limitů je účelové. Musely by se navýšit trojnásobně

Ministerstvo poté nečekaně změnilo dlouhodobě konzistentní postoj k výškové regulaci pro zástavbu v ochranném pásmu památkové rezervace. Přehodnocovat limity bude až do dubna letošního roku. „Než budou limity přehodnoceny, vzniká právní vakuum, kterého může investor využít k získání rozhodujícího povolení, tedy územního rozhodnutí, od olomouckého magistrátu,“ upozorňuje Tomáš Pejpek z opozičního hnutí ProOlomouc. „Těžko přitom chápat celý přezkum jinak než jako ryze účelový krok, neboť i kdyby ministerstvo změnilo své vlastní limity, jednalo by se logicky o navýšení v řádu metrů. Šantovka Tower však dosavadní hranici překonává trojnásobně.“ (Šantovka Tower měří 77,5 m, hranice v ochranné zóně je dle ministerstva 23 m pro výšku střechy nebo ustupujícího podlaží). Pejpek zároveň upozorňuje, že ke změněn dochází až za ministra Staňka, který byl jako primátor Olomouce za nečinnost při ochranně panoramatu dlouhodobě kritizován, a zároveň poté, kdy byly vzneseny hrozby investora jak směrem k ministerstvu, tak opakovaně směrem k radnici.

V listopadu developer vyhrožoval i radnici

Podobně koncipovaný dopis totiž investor poslal loni na podzim také olomouckým radním. Vedení města obdrželo, ale nezveřejnilo oficiální vyjádření společnosti SMC Development a.s., za níž Richard Morávek stojí. V dopise požadoval bezprecedentní součinnost města při veškerých aktivitách, týkajících se projektu Šantovka Tower. Investor navíc žádal stažení tehdejšího náměstka Aleše Jakubce, který měl v kompetenci územní plánování a vyjadřování k záměrům staveb, z rozhodování o projektu. Společnost SMC se tehdy odvolávala na smlouvu s městem z roku 2010 a připomínala možnost právního postihu.

„Není možné, aby privilegovaný developer diktoval městu a státu,“ uzavírá Tomáš Pejpek z hnutí ProOlomouc.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky