Konec trestání za nemoc, karenční doba bude zrušena

O zrušení tzv. karenční doby, a tedy o obnovení proplácení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci, rozhodla Poslanecká sněmovna na svém jednání 22. ledna 2019. Návrh poslanců ČSSD na změnu zákoníku práce a dalších souvisejících předpisů nyní zamíří k podpisu prezidenta republiky, informuje MPSV.

Ilustrační fotografie
reklama

Návrh na zrušení karenční doby zajistí zaměstnancům od 1. července 2019 proplácení prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti náhradou mzdy, platu nebo odměny z dohody ve výši 60 % jejich redukovaného průměrného výdělku. Obdobně dojde k zabezpečení i všech ostatních skupin pojištěných osob, jichž se karenční doba týká.

„Úsilí o zrušení karenční doby jsem podporovala od samého začátku a jsem ráda, že se nám jej podařilo vybojovat. Obnovení proplácení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci podpoří pracujících a jejich zdraví. Karenční dobu jsem vždy považovala za asociální a nefunkční opatření, které kolektivně trestá pracující za nemoc a hází do jednoho pytle poctivé zaměstnance s podvodníky,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že karenční doba ztratila – pokud jej vůbec kdy měla – význam i v boji proti zneužívání nemocenské.

„Krátkodobá nemocnost je dnes na stejné úrovni jako před jejím zavedením, dlouhodobá nemocnost, která ohrožuje nejen zaměstnance, ale negativně dopadá i na zaměstnavatele a stát, se dokonce o polovinu zvýšila,“ dodává a pochvaluje si rozhodnutí poslanců.

„Jsem hrozně ráda, že se nám podařilo napravit tuhle křivdu pravicových vlád vůči všem poctivým zaměstnancům. Vybojováním proplácení prvních tří dnů nemoci jsme také splnili jeden z hlavních závazků ČSSD vůči voličům,“ konstatovala ministryně.

Uvedená úprava legislativy přináší zaměstnavatelům kompenzaci zvýšených nákladů na náhrady mezd snížením odvodové povinnosti do systému nemocenského pojištění o dvě desetiny procenta, což činí více než 3 miliardy korun ročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky