Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit: Mayová v pondělí představí plán B

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Návrh na další postup v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie představí britská premiérka Theresa Mayová parlamentu příští pondělí.

Termín, o kterém se v uplynulých dnech hovořilo jako o nejzazším možném, potvrdila dnes Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně. V úterý 29. ledna budou o takzvaném plánu B poslanci celý den debatovat a následně i hlasovat.

Původně měla vláda v případě odmítnutí brexitové dohody předložit parlamentu alternativní návrh do tří týdnů. Minulý týden ale schválili zákonodárci dodatek k zákonu o odchodu Británie z Evropské unie, který vládě ukládá přijít s plánem B nejpozději do tří zasedacích dnů po odmítnutí dohody. Vzhledem k tomu, že britská Dolní komora v pátek běžně nezasedá, bude třetím zasedacím dnem od úterního odmítnutí dohody právě pondělí 21. ledna.

"Celodenní debata o návrhu se bude konat v úterý 29. ledna," uvedla Leadsomová.

Dohodu, kterou vyjednala vláda Theresy Mayové s unijními vyjednávači, odmítli v úterý poslanci nečekaně velkou většinou. Dohodu podpořilo pouze 202 zákonodárců a proti bylo 432.

Premiérka i někteří její ministři se dnes sešli se zástupci opozičních stran i konzervativních rebelů, aby jednali o možnostech dalšího vývoje.

Témata:  Theresa Mayová Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy