Co se to děje? V Číně zlevňují iPhony, lidem se zdají příliš drahé

Čínští prodejci výrazně zlevňují nejnovější modely chytrých telefonů od americké firmy Apple. Zákazníci o ně neprojevují dostatečný zájem a říkají, že kvůli absenci zajímavých nových funkcí tyto přístroje nestojí za požadovanou cenu. Podle expertů hraje roli i konkurence domácích výrobců typu Huawei, informoval dnes server televize CNBC.

Ilustrační fotografie
reklama

Americký technologický gigant začátkem měsíce poprvé po téměř 12 letech snížil odhad vývoje tržeb a poukázal při tom právě na slabý prodej svých iPhonů v Číně.

Slevy iPhonů v Číně byly zahájeny v polovině týdne a o víkendu se na ně podle agentury Reuters chystá nejméně šest akcí. Například velký čínský distributor Suning snížil cenu modelu XR 128GB na 5799 jüanů (19.126 Kč) z 6999 jüanů (23.094 Kč).

Apple sám ceny iPhonů nabízených na svém čínském webu zatím nesnížil. Navíc cena jeho exkluzivního telefonu 256GB XS Max zůstává i po slevě u čínského prodejce na 9699 jüanů z 10.999 jüanů vyšší, než za kolik se stejné zařízení prodává na americkém trhu.

Firma zatím nezareagovala na dotaz CNBC, zda se chystá snížit ceny ve svých oficiálních čínských prodejnách.

Čína je pokud jde o počet prodaných kusů největším trhem s chytrými telefony na světě. Zdejší zákazníci baží po technologických novinkách, jejich hlad ale lépe uspokojují domácí výrobci jako Huawei, který je navíc schopen nabídnout nižší cenu.

Apple se na podzim chystá představit tři nové chytré telefony iPhone včetně nástupce XR. Mezi investory a analytiky z Wall Street se firma nicméně stala nejméně oblíbenou za posledních více než 14 let. Analytici změnili pohled na akcie Applu, když tyto papíry v minulém čtvrtletí oslabily o více než 30 procent.

Témata: čína | apple | iphone | Huawei | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky