Muž naletěl podvodníkovi, který se vydával za vdavekchtivou ženu. Přišel o 825 tisíc

Olomoucká policie prověřuje oznámení muže, který uvedl, že z něj podvodem vylákal přes 825.000 korun neznámý člověk, který se v e-mailu vydával za vdavekchtivou ženu. Za podvod může soud uložit až osm roků vězení. ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Irena Urbánková.

CZK
reklama

"Muž v září 2016 obdržel od neznámé osoby na svůj e-mail spam, který obsahoval fotografii ženy se žádostí o seznámení a sňatek. Žena měla pocházet z jednoho ze států bývalého Sovětského svazu. Od té doby spolu začali komunikovat prostřednictvím emailu," uvedla Urbánková.

Podvodnice muži slíbila, že za ním přiletí do Česka a budou spolu žít. "V průběhu několika dalších měsíců se pak snažila působit na jeho city. Pod nejrůznějšími záminkami a přísliby se jí podařilo postupně z muže vylákat přes 825.000 korun. Ty jí muž zaslal v několika platbách prostřednictvím mezinárodních peněžních převodů na zahraniční bankovní účet," řekla Urbánková.

V závěru loňského prosince ale vzájemná komunikace náhle ustala. Muž začal mít podezření, že se stal obětí podvodu a případ oznámil policii. "V dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na osm let," uvedla mluvčí.

Policisté upozorňují na to, že lidé při seznamování prostřednictvím internetu musí být velmi opatrní. "Stejným či obdobným způsobem mohou být kontaktováni další muži, ať už prostřednictvím seznamovacích portálů či sociálních sítí, případně emailu," uvedla Urbánková.

Anonymita internetu podle Urbánkové umožňuje pachatelům jednoduše vyhledat potenciální oběti, ze kterých pak mohou vylákat peníze. "V rámci komunikace mohou směřovat své žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo prostřednictvím různých služeb na přepravní společnosti," dodala policejní mluvčí.

Témata: podvod | svatba | Peníze | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky