Německo odškodní Židy evakuované v letech 1938-40 do Británie

Německo souhlasí s jednorázovou finanční kompenzaci lidem, především Židům, kteří byli z nacistické třetí říše a okupovaných zemí jako děti evakuováni do Británie.

Ilustrační fotografie
reklama

 O opatření, které se týká i dětí evakuovaných z tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, dnes v Berlíně informovala newyorská Konference o židovských hmotných nárocích vůči Německu (JCC). Berlín vyplatí 2500 eur (asi 65.000 korun) každému z 10.000 evakuovaných lidí, kteří dosud žijí.

Letos uplyne 80 let od začátku transportů, díky nimž se tisíce židovských dětí dostaly z nacistického Německa a jím okupovaných zemí do Velké Británie. Dnes jich podle odhadů žije asi tisícovka, polovina z nich ve Spojeném království. Podle mluvčího JCC Grega Schneidera se Německo vyplacením kompenzace "symbolicky hlásí k jejich utrpení". Téměř všichni rodiče evakuovaných dětí zahynuli v nacistických koncentračních táborech.

Z Československa před druhou světovou válkou zachránil 669 českých a slovenských dětí převážně židovského původu sir Nicholas Winton, který zemřel v roce 2015. První děti odcestovaly 14. března 1939, poslední, osmý vlak vyrazil z Československa 2. srpna 1939. Za své činy byl Winton několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu.

Britská vláda vyslovila souhlas s přijetím neurčeného počtu židovských dětí evakuovaných z Německa a jím obsazených území po brutálním nacistickém protižidovském pogromu v listopadu 1938, známém jako Křišťálová noc.

První transport z Německa dorazil do britského Harwiche 2. prosince 1938, poslední opustil třetí říši 1. září 1939, kdy nacistický wehrmacht útokem na Polsko zahájil druhou světovou válku. Z obsazených zemí odjel poslední vlak s evakuovanými 14. května 1940. Vypraven byl z Nizozemska týž den, kdy země kapitulovala před nacisty.

Program jednorázové finanční kompenzace se týká dětí vyvezených z Německa, Československa, Rakouska a Polska. Z 10.000 dětí pocházelo 7500 z židovských rodin. Poloviny se ujaly britské rodiny, zbytek žil v hostelech, školách nebo na zemědělských farmách. Některé děti byly převezeny do USA, Izraele, Kanady nebo Austrálie.

Německo od roku 1952 vyplatilo přes 80 miliard dolarů lidem, kteří se stali oběťmi nacistické perzekuce. Příští rok JCC rozdělí 350 milionů dolarů mezi 60.000 osob v 83 zemích přeživších holokaust. Dalších 550 milionů dostanou organizace zajišťující sociální služby těmto lidem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky