Tajemství kanceláří, do kterých zaměstnanci chodí rádi

Spousta lidí si pod pojmem kancelář představí pracovní stůl, židli a kancelářské potřeby. Čím dál více firem to však začíná brát jako klíčový faktor ke spokojenosti zaměstnanců. Podle nich je totiž dobře zařízená kancelář místem, kam se pracovníci těší, což se odráží i na jejich výsledcích. Odhalte s námi tajemství neobyčejných kanceláří.

kancelář
reklama

Vzdušné prostory a stoly, které nepatří nikomu

Jak si představujete kancelář, do které ráno chodíte s úsměvem? Je v ní pohodlný gauč, smoothie bar nebo zdi porostlé živou zelení? Zaměstnanci Microsoftu nebo Googlu by vám odpověděli, že je vnímají jako moderní a zároveň hravé a kreativní prostředí. Oceňují vzdušnost a svobodu, díky které mohou každý den sedět u jiného stolu, obklopení prostředím, které koresponduje s jejich aktuální náladou. Tajemství těchto kanceláří spočívá v dokonalém a důmyslném propojení pracovních koutů se schůzkovými či kreativními prostory, tzv. huby.

Kreativní huby – místo pro odpočinek i tvoření

Smyslem coworking hubů je kromě odpočinku a sdružování se také rozvíjení kreativity pracovníků. Ty nejlepší nápady totiž mnohdy přichází až ve chvíli, kdy se naše mysl uvolní. Například v Microsoftu mají rovnou 4 coworkingové prostory neboli huby, ve kterých se pracovníci schází. Huby se liší stylem zařízení i celkovým feelingem: V jednom čerpáte energii z uklidňující zeleně, v druhém si aktivně odpočinete u sportu. Každý zaměstnanec si zkrátka v danou chvíli najde přesně to, co mu vyhovuje.

Co nesmí v hubu chybět?

Základem hubu je pohodlné sezení, například oblíbené fatboye, závěsná křesla nebo dokonce houpačky, jaké visí ze stropu například v kancelářích Air Bank. Zaměstnanci ocení také odlehlé koutky, kam si mohou zalézt s notebookem a dumat nad úkoly. Hranice fádnosti posunou i hudební nástroje, malířská plátna, lezecká stěna nebo třeba stolní fotbálek, který už má dnes ve firmách kde kdo. V Googlu se dokonce můžete z jednoho patra do druhého svézt na tobogánu. Někteří odborníci s tímto ovšem nesouhlasí a tvrdí, že kancelář není hřiště.

Stylové kanceláře kladou důraz na design

Když nahlédnete do nejvíce cool kanceláří na světě (Google, MOZ, Airbnb, Nokia, Taco Bell), všimnete si, že je spojuje smysl pro design. V první řadě hledí samozřejmě na funkčnost jednotlivých prostor, správné osvětlení, technické vybavení, ale hned v závěsu za tím se vezou důmyslně zvolené barvy, sladěné prvky a pozoruhodné dekorace. Přesto ale kanceláře nepůsobí přeplácaně. Nejčastěji se ve firmách prolínají zemité barvy a přírodní materiály v kombinaci se zelenou, žlutou nebo oranžovou barvou.

Zmrzlinový bar a waffle zdarma

V Čechách firmy lákají na výběrovou kávu a misku s ovocem, v New Yorku se kupříkladu Instagram pyšní zmrzlinovým barem s pravým gelatem a domácími wafflemi. V Googlu přísun vitamínů řeší juice bary. Instagram i Google zkrátka ví, jak si vás získat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky