Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie pořídí 55 nových motocyklů za 30 milionů korun

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Policie z části obmění svůj motocyklový park, pořídí 55 nových motocyklů značky BMW za 30 milionů korun. Prvních 15 strojů dnes převzala v Brně, dalších 40 dostane příští rok. Stroje financoval Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

"Nové motocykly jsou určené pro dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na všech typech komunikací. Samozřejmě je využíváme i k zajištění různých doprovodů, sportovních a kulturních akcí," řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Doplnil, že motocykly dostanou krajská ředitelství napříč republikou. Z dnes převzatých v Brně čtyři zůstanou v Jihomoravském kraji.

Flotila policejního mototeamu má kolem 240 motocyklů, jejich počet se novou zakázkou nezvýší. Starší kusy policisté vyřadí pro účely vzdělávání a výcviku.

Dopravní policisté například v roce 2009 nakupovali Yamahy FZ6SA Fazer v policejní úpravě a cestovní FJR1300A. V policejních službách jsou i motocykly značky Honda. Vedle velkých cestovních ST 1300 Pan European jsou to městské Hondy CB 250. V roce 2016 policie za 60 milionů korun nakoupila 135 nových motocyklů BMW. Dvě třetiny dodávaných strojů tvořily cestovní motorky střední třídy F800GT vybavené řadovým dvouválcem o výkonu 90 koní. Zbytek tvořily dálniční expresy R1200RT o výkonu 125 koní, které dokážou jet rychlostí přes 220 km/h. O tento typ jde také v případě 55 nových motocyklů.

"Tyto motocykly používáme už dva roky. Pro výkon služby to jsou nejlepší motocykly, které jsme kdy měli," řekl ČTK vrchní komisař odboru služby dopravní policie a šéf mototeamu Jihomoravského kraje Petr Matoušek. Na strojích najel stovky kilometrů.

Témata:  Policie ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy