Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi a sociální sítě: Jak jsme na tom?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V roce 2018 jsou k internetu připojeny již čtyři pětiny českých domácností (81%) a podobný podíl jich má i počítač (78 %). Největší nárůst byl zaznamenán v používání tabletu. Přibývá uživatelů, kteří k internetu přistupují prostřednictvím mobilního telefonu.

„Meziročně vzrostl podíl domácností vybavených tabletem z 24 % na 32 %. Z domácností s dětmi má pak tablet více než polovina z nich,“ uvádí předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.Díky rozmachu chytrých telefonů rapidně přibývá uživatelů, kteří používají telefon k přístupu na internet. Zatímco v roce 2010 se z mobilního telefonu připojovala na internet 4 % osob, v roce 2018 je to již 58 %. Přitom čtyři z pěti takových osob si platí mobilní data.„Plných 95 % osob ve věku 16 až 24 let používá chytrý telefon. Mezi seniory nad 65 let je to však jen 14 %. Klasický tlačítkový telefon bez operačního systému je mezi seniory stále oblíbený, používá ho 77 % z nich,“ upozorňuje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.Počet Čechů, kteří používají sociální sítě, letos překročil 50% hranici. V absolutních počtech to je 4,5 milionu osob starších 16 let. Sociální sítě však neoslovují Čechy v předdůchodovém a důchodovém věku. V rámci evropské osmadvacítky používají Češi této věkové kategorie sociální sítě nejméně. Každý druhý Čech také na internetu sleduje videa, nejvíce k tomu používá stránky typu YouTube (44 %). Oblíbené jsou též internetové televize (26 %) a stránky běžných TV stanic (24 %).V internetových obchodech nakupuje už 54 % osob starších 16 let, nejvíce oblečení a obuv, jak upozorňuje Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ: „Oblečení a obuv nakupuje v e-shopech 19 % mužů a 37 % žen. 15 % mužů dále nakupuje elektroniku, 14 % sportovní potřeby a 13 % jiné vybavení domácnosti. 24 % žen nakupuje kosmetiku, 11 % hračky a 9 % potraviny.“

Pětina osob si na internetu rezervuje ubytování. I přes rostoucí popularitu ubytování v soukromí Češi stále bookují především hotely, penziony a další komerční zařízení. Ubytování v soukromí si v roce 2018 zajistilo 5 % Čechů, výrazně méně ve srovnání s ostatními zeměmi EU.65 % Čechů používá informační technologie také v práci. S počítačem pracuje 56 % zaměstnaných a 28 % používá jiná IT zařízení, jako elektronické pokladny, IT zařízení v dopravních prostředcích či CNC stroje.

Témata:  Česko lidé sociální sítě počítače

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy