Chlapce před lety v rámci vyučování přizabil náhrobní kámen. Škola odmítá zaplatit odškodné

Krajský soud v Brně dnes začal řešit odvolání v případu chlapce, na kterého před lety spadl v Rousínově na Vyškovsku na neoficiální exkurzi na židovském hřbitově náhrobní kámen. Mladík je od té doby odkázaný na vozík, po škole chtěl jako odškodné 14 milionů korun. Soud ve Vyškově mu jako náhradu za celoživotní újmu přiřkl 8,8 milionu korun, škola se ale proti tomu odvolala. Odvolací soud dnes jednání odročil pro vyhlášení rozhodnutí na 2. října.

Ilustrační fotografie
reklama

Neštěstí se stalo v roce 2011, kdy učitel školy vzal třídu místo hodiny dějepisu na židovský hřbitov. Ten není volně přístupný a žáci se tam dostali přes přerušený plot. Na tehdy třináctiletého chlapce se na hřbitově zřítil několik set kilogramů těžký náhrobek, který skopl jeho spolužák. Přežil jen díky rychlému zásahu lékařů. Nyní dvacetiletý muž je od té doby odkázán na invalidní vozík.

Vyškovský okresní soud mladíkovi loni na začátku října přiznal odškodné 8,8 milionu Kč. Škola ale s částkou nesouhlasí, podle ní soud rozhodoval na základě posudků vypracovaných ještě v době, kdy byl mladík dítětem a věc byla posuzována z pohledu dítěte. Nyní je ale podle žalované strany situace jiná. Mladík je aktivní sportovec, hraje stolní tenis, už není v sociální izolaci, udělal si i řidičský průkaz. "Škola nese morální odpovědnost za to, co se v průběhu vyučování stalo, nicméně s rozsudkem soudu prvního stupně nesouhlasí," uvedl její právní zástupce. Odškodné by podle školy mělo být nižší.

Podle právního zástupce mladíka Jakuba Špitálského lze z posudků vycházet, protože byly zpracovány 1,5 roku až dva roky po neštěstí. Úraz chlapec utrpěl v nejhorším možném věku, mladík měl podle něj veškeré předpoklady k tomu, aby vedl mimořádný život.

Matka a otec poškozeného už dříve vysoudili po milionu korun, přes milion korun vyplatila chlapci i pojišťovna. Soud ale částku může zvýšit. Soud už také v předchozích letech označil za viníka neštěstí školu. Škola ale vlastní peníze nemá, odškodné, o kterém soud jedná, bude muset jít z rozpočtu města, jakožto jejího zřizovatele.

Učiteli, který je nyní v důchodu, v roce 2012 uložil vyškovský okresní soud trestním příkazem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samotného z ničeho neobviňuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky