Vztah mezi počasím a zloději? Vědci objevili nečekané spojitosti

O tom, že počasí ovlivňuje lidské tělo i psychiku jedince, toho bylo napsáno už hodně. Tentokrát se ale vědci rozhodli pověřit, jaký vliv má počasí na kriminalitu. Asi se budete divit, ale závěry jsou jednoznačné – má obrovský vliv.

Zloděj v akci
reklama

Během posledních několika desetiletí vzrůstá celosvětově zájem o zkoumání vztahu mezi povětrnostními podmínkami a různými druhy zločinů. Většina výzkumů v této oblasti však vedla k nekonzistentním a často paradoxním výsledkům. Některé studie například vůbec neodhalily sezónní výkyvy trestné činnosti. Další vědci však zjistili nárůst zločinů v chladnějších zimních měsících nebo v teplejších letních měsících.

Nyní vědci pracovali s daty posbíranými v jihoafrické Pretorii mezi lety 2001 a 2006. Analyzovali jak data meteorologů, tak i statistiky týkající se kriminality „Zvláště jsme se zajímali o to, zda se velikost kriminality mění v závislosti na extrémních povětrnostních podmínkách, zejména teplotách a srážkách. Jinými slovy: je v extrémně horkých dnech nebo dnech s vysokým výskytem dešťových srážek vyšší či nižší míra násilné, majetkové nebo sexuální kriminality?“ vysvětlují vědci v článku pro magazín Conversation.

A výsledek?

Vědci odhalili silnou souvislost mezi teplotou a kriminalitou. Jinými slovy to znamená, že když teplota stoupá, tak roste i kriminalita. Mezi srážkami a zločinem existuje méně významná souvislost. „Zdá se, že prostorové rozložení všech typů trestných činů se výrazně liší v závislosti na druhu extrémních meteorologických událostí,“ vysvětlují vědci.

Rozsah násilné, sexuální a majetkové kriminality byl vyšší v horkých dnech ve srovnání s chladnými dny. Násilné trestné činy se v horku zvýšily dokonce o 50%, sexuální trestné činy o 41% a majetková trestná činnost o 12%. Násilné a sexuální zločiny naopak klesaly ve dnech, kdy hodně pršelo. Překvapivě bylo zjištěno, že majetkové trestné činy při deštích mírně vzrostly - i když jen o 2%.

Vědci ale také zdůrazňují, že je zapotřebí provést více výzkumu k potvrzení těchto jejich zjištění a k určení toho, zda lze výsledky generalizovat do jiných městských oblastí v Jižní Africe či ve světě.

Podobný výzkum provedli i v USA

Už loni například vědci z Drexel University v Philadelphii zveřejnili svou studii, která přinesla podobné závěry. I podle jejich závěrů je násilná kriminalita v teplejších dnech vyšší. „Celkově byla míra kriminality nejvyšší v nejteplejších měsících roku - od května do září - a nejvyšší v nejteplejších dnech,“ uvedli vědci v textu zveřejněném serverem Science Daily.

„Naše zjištění jsou přiměřená, když přihlédnete k sociálnímu chování," řekla Leah Schinasiová, jedna z autorek americké studie. „Když jsou teploty extrémně chladné nebo horké, lidé zůstanou doma, ale když jsou teploty příjemnější, více lidí je venku, což představuje větší příležitost k zločinu."

K čemu je to vlastně dobré?

Výsledky by mohly pomoci orgánům činným v trestním řízení lépe porozumět tomu, jak počasí ovlivňuje vzorce kriminality, díky čemuž bude možné rozvíjet a provádět vhodná opatření pro předcházení trestné činnosti.

Američtí vědci pak uvádějí, že jejich výzkum je potenciálním obrazem toho, co by se mohlo stát, kdyby se teplejší dny staly normou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky