Zvažujete půjčku? Těchto 6 věcí se vyvarujte

PR článek - Důvodů, proč zvažujete půjčku, může být rovnou několik. Buďto jste se dostali do tíživé finanční situace a před vámi se objevil náklad, který nejde odložit, anebo se váš zaměstnavatel opozdil s výplatou. Problémem samozřejmě může být nízký výdělek a nepřiměřeně vysoké výdaje. Pokud přeci jen o půjčku zažádáte, vyvarujte se těchto 6 věcí, které vám zkomplikují její získání a mohou vás dostat do mnohem horší situace. Čemu se tedy vyvarovat?

Zvažujete půjčku? Těchto 6 věcí se vyvarujte
reklama

Půjčujete si bez rozmyslu

Pokud žijete tzv. od výplaty k výplatě, půjčka nebude ideálním řešením. Vaše finanční potíže maximálně odsune na vedlejší kolej a z dlouhodobého hlediska je pouze oddálí. Člověk se navíc může dostat do dluhové spirály, odkud to je jen krůček k exekuci. Jak tedy poznat, že si půjčku můžete dovolit? Úvěr v žádném případě nesmí negativně ovlivnit vaši životní úroveň. Ideálně byste měli mít také finanční rezervu v podobě šesti po sobě jdoucích splátek půjčky anebo úvěru. To pro případy vleklé nemoci anebo výpadku příjmu.

Půjčky neporovnáváte

Když hledáte nejvýhodnější pojištění automobilu nebo domácnosti, využíváte chytrých online kalkulaček a srovnávačů (jednu takovou najdete třeba na webu www.ePojisteni.cz), které vám prozradí, zda nyní neplatíte příliš mnoho, popřípadě, kde byste mohli platit méně. Půjčky ale dnes porovnává jen málokdo. A to je chyba. Protože na našem trhu existuje nepřeberné množství produktů (např. půjčky bez registru, dokládání příjmu, půjčky v hotovosti anebo na účet), je mnohdy komplikované se v nich bezpečně zorientovat. Nápomocné vám mohou být online kalkulačky, díky kterým se dozvíte o nejvýhodnější půjčce, hypotéce i klasickém spotřebitelském úvěru.

Nečtete recenze

Nechali jste se nalákat líbivou reklamou v televizi a podepisujete smlouvu o úvěru? Chyba! Kromě porovnání je neméně důležité také zjistit si o daném poskytovateli maximum informací. Má společnost dlouhou historii, není nováčkem na trhu? Získala licenci od ČNB, a co si o ní myslí samotní spotřebitelé? To zjistíte v internetových fórech a diskuzích. Pokud je mediální obraz společnosti negativní a lidé si na její půjčky bez doložení příjmu stěžují, je dobré poohlédnout se někde jinde.

Půjčku vybíráte pouze na základě úroku

A jak vlastně takovou výhodnou půjčku vybírat? Řada spotřebitelů dělá jednu zásadní chybu – vybírá půjčky pouze na základě úroku. Úrok je samozřejmě důležitý. Mnohem lepší vypovídací schopnost má ale hodnota RPSN. Při výběru se ale také zaměřte na případné sankce za pozdní splácení anebo porušení obchodních podmínek a termíny splatnosti. Ne všude totiž platí, že půjčku vracíte jednou za měsíc. Některé společnosti stanovují týdenní či čtrnáctidenní splatnost.

Nečtete smlouvy

Co je psáno, to je dáno. A neplatí to jen u smluv o spotřebitelském úvěru, ale tak nějak všeobecně. Čtení těchto dokumentů sice nepatří mezi bůhvíjakou zábavu, na druhou stranu v nich najdete mnoho důležitých a stěžejních informací. Kromě smluv čtěte i další dokumenty (např. obchodní podmínky) a pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat anebo si vyžádat dokument k domácímu pročtení. Nikdy se také nenechte nutit do podpisu smlouvy anebo smlouvu nepodepisujte v časovém presu.

Před problémy utíkáte

Už dopředu víte, že další splátku půjčky jednoduše neuhradíte. Přesto však děláte, že se nic neděje a čekáte, až se vám ve schránce začnou hromadit upomínky od věřitele. To je ale už poměrně pozdě začít se situací něco dělat. Pokud se dostanete do komplikací, neprodleně kontaktujte věřitele, spravte jej o své aktuální situaci a domluvte se třeba na odkladu splátek anebo nově nastaveném splátkovém kalendáři.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky