Levné hypotéky končí, na výhodný úvěr na bydlení je nejvyšší čas

Průměrná sazba hypotečních úvěrů se v prosinci udržela na rekordní úrovni z listopadu. Roky neustálého přepisování hypotečních rekordů ale nepochybně končí. Banky již v prosinci úvěry začaly zdražovat a v lednu se to jistě projeví i na Hypoindexu Fincentra, tedy na průměrné sazbě na trhu. Fakt, že se Hypoindex v prosinci udržel na listopadové rekordně nízké úrovni je dán tím, že skončily stoprocentní, tedy výše úročené, hypotéky, a také tím, že si zprostředkovatelé u rozjednaných hypoték zarezervovali s bankami levnější listopadové sazby.

Ilustrační fotografie
reklama

I přes růst úroků u nových úvěrů, ke kterému banky přistoupily, zůstanou hypoteční úvěry v prvních měsících roku velmi výhodné. Žádné skokové snížení poptávky proto aktuálně neočekáváme. Ani zvýšení sazby o několik desetin procenta totiž nezdraží hypoteční splátku nijak dramaticky. Desetiny procenta, o které banky pomalu začínají klientům na sazbách půjček účtovat navíc, se totiž na splátce průměrného dvoumilionového úvěru projeví zdražením jen zhruba o 200 korun. Omezení ČNB zatím také nejsou natolik dramatická, aby zájemce o hypotéky výrazně odrazovala.

Sazby se nicméně na současné úrovni neudrží a banky podle všeho budou zdražovat dál. Od dubna navíc vstoupí v platnost další sada omezení ze strany ČNB, která již na klienty dopadne výrazněji. Nejen že si lidé nebudou moci vzít více než 90procentní hypotéku, ale banky navíc budou smět poskytnout jen 15 procent ze všech úvěrů tak zvaně vysokoprocentních, tedy s akontací do 20 procent. Teoreticky by to znamenalo, že v podstatě jen každý sedmý klient bude mít šanci získat úvěr na 80 až 90 procent ceny nemovitosti a ostatní budou muset počítat s tím, že je nutné mít minimálně 20 procent ceny naspořeno.

Při současných průměrných cenách nových bytů to znamená mít našetřen v podstatě milion korun. Nebo ho dofinancovat z jiných, obvykle bohužel dražších zdrojů. Ne každý totiž má byt po babičce, který může prodat a získat tak dostatek peněz na akontaci. Připravovaná opatření ČNB tak dopadnou především na ty, kdo tuto druhou nemovitost nevlastní, tedy na mladé rodiny a na ty, kdo kupují první byt. Informoval Dušan Kunovský, předseda představenstva, Central Group, a. s.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky