Hypotéku i neúčelový úvěr pořídíte letos zase o něco levněji

Většina bank nabízí letos lepší úrokové sazby u úvěrových produktů. A to jak u hypoték, tak u neúčelových úvěrů. Pozor si však musíte dát třeba na platební historii. To jsou nejzajímavější závěry porovnávacího výzkumu úrokových sazeb, který uskutečnila analytická agentura Datank v rámci výzkumu Nejlepší banka 2016. Partnery výzkumu jsou společnosti KPMG Česká republika společně s IBM Česká republika, Informace přináší Nejbanka.cz

Ilustrační fotografie
reklama

Neúčelové úvěry má ve svém portfoliu 15 ze 17 hodnocených bank. V průměru mohou klienti získat od bank půjčku levněji než v loňském roce. „Tedy alespoň ti, kteří mají bezproblémovou platební historii. Při sjednání úvěru si totiž banka každého zájemce prověří v registru dlužníků a podle výsledku nastavuje úrokovou sazbu individuálně,“ uvedla Gabriela Šamanová z analytické agentury Datank. Meziročně průměrná úroková sazba, i průměrná hodnota RPSN poklesla. RPSN, která je pro posouzení výhodnosti půjčky zásadní, klesla poměrně výrazně, v průměru o 2,1 procentních bodů. Pokud se podíváme na to, jak se liší v některých případech udávané hodnoty úrokové sazby a RPSN, největší rozdíl najdeme u Expobank (cca 3,6 p. b.). U ostatních bank není rozdíl větší než 2 p. b.

Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů klesá

Meziročně zaznamenali analytici pokles průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Sledovali úrokovou sazbu u tříleté a pětileté fixace. K poklesu úrokových sazeb došlo už mezi lety 2014 a 2015, a to v průměru zhruba o 0,5 procentních bodů. Mezi lety 2015 a 2016 byl zaznamenán další posun směrem dolů, a to o dalších asi 0,4 procentních bodů. „V mnoha případech klient dosáhne na ještě nižší úrokovou sazbu, než je uvedeno v tabulce, protože my hodnotíme sazby bez slev za pojištění schopnosti splácet,“ uvedla Šamanová. Slevu může potenciální klient získat například u UniCredit Bank a to za to, že bude aktivně využívat kreditní kartu. „V uvedených sazbách je zahrnuta pouze případná sleva za aktivní využívání běžného účtu dané banky. U dalších slev z úrokových sazeb už si klient musí pohlídat, zda se mu součet úroků a plateb za pojištění vyplatí. Může se stát, že nižší úroková sazba společně s pojistným je ve skutečnosti dražší než vyšší sazba bez pojištění,“ dodala analytička. Průměrná úroková sazba u tříleté fixace vycházela v červnu 2016 na 1,99 %, u pětileté fixace pak ještě o něco výhodněji – 1,96 %.

U tříleté fixace nabídla nejnižší úrok Oberbank, a to na úrovni 1,6 %, nabízí ho však spíše stávajícím klientům. U pětileté pak Waldviertler Sparkasse – 1,75 %, která však má pobočky pouze v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Na prvních příčkách se úrokové sazby u hypoték zásadně neliší, rozdíly se mnohdy pohybují dokonce v řádu setin procenta. Do dvouprocentní sazby se v případě tříleté fixace vejde hned osm bank, v případě pětileté dokonce deset bankovních domů.

Témata: hypotéky | půjčky | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky