7 rozdílů mezi kontokorentem a klasickou půjčkou. Kdy přijde vhod ten či onen úvěr?

Chybí vám peníze a potřebujete si půjčit? Rozhodujete se mezi kontokorentem a klasickou půjčkou? Víte ale vůbec, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito úvěrovými produkty a kdy přijde vhod ten či onen? (PR článek)

Růst úrokových sazeb
reklama

Dostat se do finančních problémů může každý, a to ať už z jakýchkoliv důvodů. Občas za nedostatkem peněz stojí výpadek příjmů, jindy nečekané výdaje nebo jen rozmar, který vám nedá spát.

Kontokorent získáte jen v bance

Kontokorent je takzvané přečerpání běžného účtu, znamená to, že můžete jít na svém kontě do mínusu. Poskytují ho výhradně banky a je vhodným řešením krátkodobé finanční nepřízně. Úvěrový produkt získají jen žadatelé bez záznamu v registru dlužníků a s dobrou bonitou.

Nevýhodami kontokorentu je vysoká úroková sazba a krátká doba splatnosti, obvykle je totiž nutné půjčenou částku jednou za šest až dvanáct měsíců vrátit, na druhou stranu úroky vždy platíte jen z vypůjčené částky. Výhodou také je, že kontokorent lze čerpat opakovaně, jedná se totiž o tzv. revolvingový úvěr.

Půjčku získáte i se záznamem v registru

Spotřebitelská půjčka nechybí v portfoliu jak bank, tak i nebankovních společností. A právě nebankovní poskytovatelé jsou zárukou toho, že úvěr mohou získat také klienti s negativním záznamem v registru dlužníků a s nižšími příjmy.

Klasických půjček existuje na trhu celá řada, většina z nich je dokonce neúčelová, což znamená, že stejně jako kontokorent je lze využívat na cokoliv. Spotřebitelská půjčka je vhodným úvěrovým produktem z hlediska dlouhodobějšího horizontu, sjednat si ji můžete i na několik let.

Kontokorent vs. klasická půjčka: Jaké jsou hlavní rozdíly?

  1. Kontokorent nabízí jen banky, půjčku získáte i u nebankovní společnosti.
  2. Kontokorent je vhodný k řešení krátkodobých problémů, půjčka vám pomůže i v dlouhodobějším horizontu.
  3. Kontokorent je oproti půjčce dražší verzí úvěrového produktu.
  4. Doba splatnosti u kontokorentu bývá kratší než u klasických půjček.
  5. V rámci kontokorentu si lze půjčit nižší sumy než v rámci spotřebitelských úvěrů.
  6. Kontokorent stačí jednou sjednat a můžete ho čerpat opakovaně, půjčku sjednáte, vyčerpáte, splatíte a pro další čerpání je nutné celé kolečko opakovat znovu.
  7. U půjčky znáte přesnou výši splátek a úroků, u kontokorentu si splátky regulujete sami a úroky se odvíjí od aktuálně vypůjčené sumy.

Nejdůležitějším rozdílem je, že kontokorent je díky své charakteristice vhodnou finanční rezervou, to samé se nedá říct o spotřebitelské půjčce. Kontokorent tak můžete využít tehdy, když potřebujete rychle zaplatit nájem, účty nebo překlenout náhlý výpadek příjmů, rozhodně kontokorentem nefinancujte koupi automobilu nebo rekonstrukci bydlení, na tyto účely si raději vyřiďte půjčku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky