Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V nebankovním sektoru přežilo jen 85 poskytovatelů půjček

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Nebankovní půjčky se na našem trhu doslova přemnožily v první dekádě nového tisíciletí s rozvojem internetového byznysu. Zatímco před pár lety bylo poskytovatelů těchto úvěrů opravdu mnoho, dnes se počítají na několik desítek. Co se stalo?

Pro vyšší bezpečnost

Od roku 2016 došlo k výraznému zpřísnění podmínek v úvěrovém oboru. Nebankovní poskytovatelé půjček měli do té doby cestu až podivuhodně snadnou. K zahájení činnosti jim stačil živnostenský list. Mnoho takových poskytovatelů ale nemělo zájem o příliš poctivé podnikání. Řada úvěrových produktů byla rizikových. Velmi oblíbené se staly snadno dostupné půjčky, které představovaly poslední štaci pro zájemce bez trvalých příjmů a nenapravitelné dlužníky.

Žadatelé v začarovaném kruhu

Spousta lidí se v důsledku snadné přístupnosti úvěrů a nevýhodných podmínek dostala do potíží. Typickým příkladem je řešení stávajících dluhů půjčkou. Další zájemci si nedokázali spočítat, že na splácení půjčky nebudou mít dostatek rezerv. Tristní situace nakonec vedla k zásahu České národní banky, která začala nad nebankovními úvěry dohlížet.

Základem je licence

Po změnách v roce 2016 už není možné, aby úvěry poskytoval každý, kdo má živnostenský list. Základní podmínkou je licence od ČNB. Týká se to i populárních mikroúvěrů. A získat ji není nikterak snadné. Důkazem je ostatně hromadný odliv pochybných poskytovatelů. Přibyla další a přísně kontrolovaná nařízení. Například nutnost prověřovat každého žadatele v registru dlužníků a ověřovat stálý příjem. Omezeny byly poplatky a pokuty pro neplatiče.

Někteří poskytovatelé přežili

Silnější a ověřené společnosti, které mohly složit základní kapitál 20 000 000 Kč a splnily i další podmínky pro získání licence ČNB, přežily zemětřesení a nabízejí své úvěrové produkty dál. Patří mezi ně známé stálice, jako je třeba Home Credit nebo Cofidis, ale taky například Smart půjčka a další. Žadatelé se teď alespoň mohou cítit při shánění kvalitního úvěru bezpečněji. Neznamená to ale, že se u nás stále nepohybuje dost podvodníků, kterým zákony nic moc neříkají. Při hledání poskytovatele si proto vždy ověřte, že skutečně disponuje licencí od ČNB.

Alternativní formy půjček

Velkým hitem je v poslední době vzájemné půjčování finančních prostředků mezi lidmi prostřednictvím specializované online služby. V našich podmínkách zajišťuje tuto službu P2P platforma Zonky.

Prostřednictvím této služby mohou lidé jak investovat (půjčovat), tak získávat prostředky pro financování různých potřeb (půjčovat si). Půjčky prostřednictvím Zonky jsou transparentní a zpravidla dostupnější než v bance. Není tedy divu, že se pro toto řešení rozhoduje stále více lidí. Chcete si půjčit peníze? Invesujte nejdříve čas do srovnání všech nabídek a mějte jistotu, že neplatíte víc, než ve skutečnosti musíte.

Témata:  půjčky PR článek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy