Detektivové odhalují pojistné podvody za desítky milionů korun

Detektivové pojišťovny GENERALI vyšetřovali za první čtvrtletí 2015 podezřelé pojistné události, z nichž se vyklubaly podvody nebo pokusy o podvod, celkem za 13 712 342 korun. „Proti loňsku to sice znamená mírný pokles, protože v prvním čtvrtletí 2014 se podvodníci pokusili získat dokonce 17,5 milionu korun, stále to ale představuje téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2013,“ upozorňuje mluvčí GENERALI Jiří Cívka. Tehdy se za první kvartál podařilo odhalit podvody za 7 milionů korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Krajem s největším počtem hříšníků je dlouhodobě Praha. Za první tři letošní měsíce „dodalo“ hlavní město v peněžním vyjádření téměř polovinu všech odhalených podvodů, za více než šest a půl milionu korun. Následují Moravskoslezský a Olomoucký kraj s téměř třemi, respektive dvěma miliony korun. Oproti loňskému roku se tak pořadí na prvních dvou příčkách nemění. O třetí pořadí „přišel“ v meziročním srovnání Středočeský kraj.

Největší díl připadá na podnikatele

Pokud se zaměříme na jednotlivé druhy pojištění a skupiny pojištěnců, připadá největší díl odhalených podvodů na majetkové a odpovědnostní pojištění podnikatelů (3,8 milionu korun, tedy 27 %). Fyzické osoby se z těchto pojistek pokusily neoprávněně získat 2,6 milionu korun, což představuje 19 % celkového finančního objemu odhalených podvodů.

Prostřednictvím havarijního pojištění motorových vozidel chtěli nepoctivci navýšit své zisky téměř o jeden milion (8 % celkového objemu). Jedno procento objemu odhalených pojistných podvodů pak připadlo na povinné ručení. Za zmínku stojí také oblast pojištění osob, kde se pachatelé pokusili o podvody za téměř 1,6 milionu korun (12 %).

Mercedes, na který si zloději zasedli

Jak vypadá v praxi takové hlášení škody, které v pojišťovně zaručeně vyvolá pozornost? Může mít například takovouto podobu.

Na kontaktní centrum GENERALI oznámil telefonicky muž, který se představil jako její klient, vloupání do automobilu Mercedes Benz GL 500 a jeho vandalské poničení. Neznámý pachatel údajně přes noc rozbil okno levých předních dveří vozu, vnikl dovnitř, odcizil ovládací panel s navigací a poškodil palubní desku i sedačky. Navíc prý propíchal pneumatiky na levé straně auta. Dohromady měla vzniknout škoda za 250 000 korun. Vozidlo ale už mělo mít podle záznamů za sebou několik podobných předchozí událostí, navíc u různých pojišťoven.

Z šetření pak vyplynuly další podezřelé okolnosti. K likvidaci byl například předložen falešný doklad o zakoupení náhradních dílů. Pojišťovna odmítla vyplatit pojistné plnění, věcí se nyní zabývá policie.

„Z údajů světových statistik vyplývá, že asi 14 % všech pojistných událostí může vykazovat příznaky pojistného podvodu,“ shrnuje Jiří Cívka. V českém právním řádu je pojistný podvod trestným činem s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let.

Témata: krádeže | pojišťovny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky