Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

„Honil jsem na motorce na poli klokana a zlomil jsem si při tom žebro“ aneb unikátní pojistné případy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Toto není apríl, ale neuvěřitelné úrazy, které se opravdu staly. NN Životní pojišťovna (dříve ING Životní pojišťovna) vyplatila v roce 2014 celkem 15,5 tisíce klientům pojistné plnění v celkové výši 473 milionů Kč. Přestože pojistná událost je zpravidla nepříjemnou a smutnou záležitostí, najdou se i úsměvné situace. Třeba ta z titulku se skutečně stala.

Příběhy, kterým se dá těžko uvěřit

„Pán, který honil na motorce klokana, byl pojištěn, a pojistná částka mu samozřejmě byla vyplacena po skončení léčby. Přestože samotný příběh, který se váže k zranění, je neuvěřitelný, nic to nemění na skutečnosti, že utrpěl zlomeninu, a měl tedy nárok na kompenzaci," doplňuje Pavlína Mráčková, která má v NN Životní pojišťovně (dříve ING Životní pojišťovně) na starosti výpovědi smluv a řešení pojistných událostí.

Každý si asi představí, jak bolestivá je zlomenina žebra, málokdo se ale ubrání úsměvu nad kuriózními okolnostmi. A to je jen začátek seznamu neuvěřitelných příběhů, které si pojišťovny vyslechnou od svých klientů.

„Velmi často se musíme dotázat na podrobnosti případu, jinak nejsme schopni posoudit relevanci situace. Jindy nám stačí lékařská zpráva,“ dodává Pavlína Mráčková.

Normální okolnosti

Některé příběhy jsou jako vystřižené z bláznivých komedií. Klient například informoval pojišťovnu o nehodě, která se mu stala na vyznačené sjezdovce. Za normálních okolností by nad zprávou nikdo nepozastavil, jenže pokoření sjezdovky na kajaku během silvestrovské noci nelze nazvat normálními okolnostmi.

„Klientovi jsme během telefonátu museli vysvětlit, že při takových situacích budeme muset zkoumat, zda bezprostředně před událostí náhodou nepožil alkohol. Pokud by se prokázal alkohol v krvi, pojistné plnění by bylo buď kráceno, nebo by šlo o pojistnou výluku a nebylo by mu vůbec vyplaceno. Klient se už bohužel neozval,“ konstatuje Pavlína Mráčková.

Tyto události mohla NN zaznamenat jen díky tomu, že jejich autoři byli pojištěni. Kolik kuriózních nehod se však stane každý den, aniž postiženým pomůže pojistné plnění, se vyčíslit nedá. Jisté však je, že lidé bez životního pojištění si musí výpadek příjmu či náklady na léčení hradit sami namísto toho, aby jim s tím pomohla pojišťovna.

Témata:  pojišťovny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.