Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé zjištění: Třetině Čechů hrozí ztráta střechy nad hlavou

Děsivé zjištění: Třetině Čechů hrozí ztráta střechy nad hlavou

Foto: Pixmac

Asi třetina nemovitostí v Česku není pojištěna a pojištění chybí i polovině domácností. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven (ČAP), o němž informovala v úterý Eva Daňková, mluvčí Slavia pojišťovny.

Mnoha Čechům hrozí, že vinou nečekané nehody či přírodní katastrofy přijdou o bydlení a nezískají za svou ztrátu žádnou finanční náhradu.

Podle zástupců pojišťoven představují nepojištěné domácnosti a nemovitosti obrovské riziko. "Vhodně zvolené pojištění domácnosti nebo pojištění nemovitosti stojí několik desítek korun měsíčně, což určitě nepředstavuje velkou zátěž pro rodinný rozpočet. Když se však přihodí to nejhorší a nemovitost například vyhoří či ji poničí povodeň, jdou škody do milionů," říká Daňková.

Počet požárů v domácnostech se v ČR v posledních letech podle údajů Hasičského záchranného sboru pohybuje přibližně okolo 2500 ročně, což v praxi znamená, že hasiči vyjíždějí k požáru domácnosti průměrně sedmkrát denně. Škody, způsobené požáry domácností, v průměru dosahují roční výše okolo 300 milionů korun.

Odborníci se však obávají, že počet nepojištěných domácností a domů se příliš nezmenší, protože pojištění majetku je dlouhodobě stagnující segment a zásadní změny v něm nejde očekávat.

Pojišťovny se přesto s tímto trendem pokoušejí bojovat tím, že klientům k pojištění domácnosti či nemovitosti nabízí další služby.

Témata:  pojišťovny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.