Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V každé šesté restauraci používají ke smažení přepálený olej, zjistila inspekce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V každé šesté restauraci používají kuchaři k přípravě jídel fritovací olej, který byl přepálený a je nevhodný k lidské spotřebě. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách 82 restaurací, v nichž prověřila 98 vzorků. V porovnání se stejnými kontrolami v předchozích letech je to mírné zlepšení. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři podle mluvčího vzorky hodnotili senzoricky, tedy podle vůně, chuti, barvy nebo přítomnosti zuhelnatělých zbytků. "Měřili také obsah takzvaných polárních látek a dále v laboratoři stanovili polymerní triacylglyceroly. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu hodnocených fritovacích olejů," dodal.

U deseti kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili také znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami kvůli zanedbání pravidelného čištění.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, odborná literatura uvádí i možné karcinogenní účinky.

Inspektoři nařídili všem, kdo nějak pochybili, aby zjištěné nedostatky odstranili, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Přehled všech kontrolovaných restaurací včetně vyhodnocení lze najít v sekci Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Témata:  potraviny Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

24. listopadu 2025 15:02

OSVČ čeká od ledna skokový růst odvodů. Vláda nemá čas změnu zvrátit

Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že zastaví zvyšování vyměřovacího základu pro sociální pojistné OSVČ, které tak zůstane na 35 % průměrné mzdy. To se jí ovšem do začátku ledna, kdy má ke změně dojít, nemůže podařit. Na legislativní proces jednoduše nezbývá dostatek času. Reálně tak k plánovanému snížení odvodů OSVČ může dojít spíše až od roku 2027, upozorňuje Petra Pospíšilová, vedoucí daňového poradenství BDO.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy