Čističe WC: Prohraný boj s vodním kamenem?

Úklid záchodu patří k nejméně oblíbeným domácím pracím. Ve snaze rychle a efektivně umýt toaletní mísu nakupují spotřebitelé čisticí prostředky v různých formách. Spotřebitelský časopis dTest nezávisle otestoval celkem 18 tekutých prostředků na úklid klozetů a vedle konvenčních výrobků vyzkoušel i ty ekologické. Ne všechny fungují bez námahy. Drtivá většina přípravků nedokázala bez pomoci kartáče odstranit vodní kámen.

Ilustrační fotografie
reklama

Časopis dTest nechal v anketě hlasovat čtenáře, jaký druh úklidové chemie má otestovat, v hlasování vyhrály právě čističe toalet. „Zaměřili jsme se na tekuté čističe v lahvích s typicky zahnutým hrdlem, které se aplikují pod horní okraj toaletní mísy. Musely se vypořádat se třemi obvyklými typy „záchodové“ špíny – vápenatými usazeninami alias vodním kamenem, rzí a močovinovými usazeninami,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Sledovali jsme, jak si výrobky poradí s nánosy špíny jak při půlhodinovém volném působení, tak při simulaci použití kartáče.“

Zajímavé bylo hodnocení čisticích schopností chemických přípravků ve srovnání s obyčejnou vodou. Cílem bylo zjistit, zda jde úklid s prostředky lépe než bez nich. Výsledky byly více než překvapivé.

České domácnosti jsou často zásobené tvrdší vodou, proto se nezřídka potýkají i s vápenatou krustou vodního kamene na keramice. „Vodní kámen představoval pro většinu čističů velký problém. Bez lidského přičinění byla voda v odstraňování vodního kamene účinnější než 15 různých čističů. Pokud vás trápí vodní kámen, nezbývá než vyhrnout si rukávy a pustit se do boje s pomocí kartáče,“ vzkazuje Hana Hoffmannová.

Vodovodní potrubí a železo rozpuštěné ve vodě způsobuje, že se v toaletní míse usazuje rez. Odstraňování rzi z keramického sanitárního zařízení dopadlo ve srovnání s vodním kamenem lépe. Alespoň v tom, že všechny prostředky byly účinnější než pouhá voda. Také v případě rzi se pozitivně projevilo, pokud se účinek přípravků doplnil fyzickým úsilím. Nejhorší schopnost bojovat se rzí ukázal Frosch WC Gel Citrus.

Třetí běžnou záchodovou nečistotou je moč z nedokonalého splachování. Pouhé nalití prostředku na nečistotu v mnoha případech nic nevyřešilo, i když výjimky se našly. Celkově nejméně účinným prostředkem byl K-Classic WC Reiniger Citrus z Kauflandu. Nedokázal odstranit usazeniny umělé moči a nejhoršího výsledku dosáhl i při odstraňování vodního kamene.

Šetrnost k životnímu prostředí u WC čističů málokdo očekává. Vstřícnost k přírodě se téměř vylučovala s dobrou účinností – nejúčinnější výrobky patřily z různých důvodů zároveň k nejdrsnějším. Typickou složkou těchto čističů je kyselina, například mravenčí. Ta má pomoci odstraňovat vodní kámen nebo stopy rzi. „Komu záleží na ochraně prostředí, musí přistoupit na kompromis – buď sleví z nároků na výsledek, nebo přiloží ruku k dílu a pomůže mechanickým čistěním,“ komentuje ekologičnost Hana Hoffmannová.

Praktické rady:

  • Buďte opatrní při používání čističů obsahujících chlornany. Pokud se totiž smísí s jinými kyselými přípravky, může se z nich po vzájemné reakci uvolňovat jedovatý chlor.
  • Čtěte pozorně výstražné piktogramy a instrukce na obalech. Prostudujte doprovodné texty, aby bylo jasné, v čem tkví nebezpečí.
  • Skladujte úklidovou chemii tak, aby se k ní nemohly dostat děti.
  • Nečistoty odstraňujte kartáčem, nejlépe ihned, aby špína nezaschla.
  • Používejte WC štětku s malým bočním kartáčkem, který dokáže vyčistit i záhyby pod okrajem toaletní mísy.
  • Na nečistoty usazené pod vodou nechte WC prostředky působit ideálně přes noc, pak klozet vydrhněte kartáčem.

Témata: dTest | Úklid | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky