Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovesné vločky: Musí se lidé bát o své zdraví?

Ovesné vločky
Ovesné vločky
Foto: Pixabay

Ovesné vločky jsou levnou a oblíbenou surovinou pro přípravu ovesných kaší a müsli. Mezi jejich oceňované přednosti patří vysoký obsah vlákniny a beta glukanů. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí být o své zdraví. V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.

V České republice tvoří objem prodaných vloček skoro čtvrtinu ze segmentu snídaňových cereálií. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 14 zástupců ovesných vloček od malých i velkých výrobců, z prodejen se zdravou výživou i ze supermarketů, v bio kvalitě i z konvenčního zemědělství. V laboratoři nechal zkoumat množství žádoucí vlákniny a beta glukanů. Kromě toho laboratoř hledala plísně, mykotoxiny a pesticid glyfosát. „Ovesné vločky jsme testovali na žádost mnoha čtenářů. Jedním z důvodů velkého zájmu o jejich kvalitu je, že se dětem do jídelníčku zařazují už v prvním roce života. Náš test ukázal, že ať koupíte jakékoliv z testovaných vloček, určitě se nespálíte. V žádném z výrobků jsme nenašli jedovaté látky,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Zkouškami prošly oba typy vloček, které jsou k dostání, tedy jak velké o tloušťce 0,5 až 0,7 mm, tak drobnější světlé vločky (jemné nebo fine). „Testovali jsme, jestli je jejich kvalita v souladu s českou vyhláškou, jak jsou na tom po výživové stránce, jestli cestou z pole k zákazníkovi oves nezplesnivěl a zda se v nich nenachází tolik diskutovaný pesticid glyfosát,“ popisuje Hana Hoffmannová.

Ovesné vločky mají předepsanou maximální vlhkost, ta smí být nanejvýš 12procentní, aby se ve vlhku nemnožily plísně. Plísně se však mohou v obilí objevit ještě na poli před jeho zpracováním. Proto součástí testu bylo přezkoumání přítomnosti plísní a jejich jedovatých produktů – mykotoxinů. „Plísně jsme nalezli pouze u výrobku Alnatura Bio Hafer Flocken Feinblatt, ale i tak šlo pouze o velmi malé množství. Mykotoxiny, jako jsou ochratoxin A a aflatoxiny B1, B2, G1, G2, test ani v jednom případě neprokázal,“ komentuje výsledky chemické analýzy Hana Hoffmannová.

Vláknina ve stravě má příznivý vliv na lidské tělo, zlepšuje například činnost střev. Testované vločky měly hodnoty vlákniny v rozmezí od 7,6 % (Globus/korrekt) do 10,4 % (Country Life), což je rozptyl, který odpovídá nutričním databázím. Součástí vlákniny jsou beta glukany, kterým se připisuje schopnost podporovat imunitu, působit antivirově a antibakteriálně, absorbovat mykotoxiny a příznivě ovlivňovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi. I v tomto ohledu měly vločky očekávané množství beta glukanu mezi 3,4 % (Bio Harmonie Vločky ovesné jemné) a 5,5 % (Globus/korrekt Ovesné vločky) hmotnosti.

Nedostatky v jakosti jako zvýšená vlhkost, výskyt černých vloček a přítomnost stébel a pichlavých kousků se vyskytovaly u Bio Harmonie ovesných jemných vloček. Ty v testu skončily na poslední příčce. Vlhkost a výskyt černých vloček trápil výrobek Country Life Bio Vločky ovesné.

Překvapivé jsou závěry z porovnání cen u vloček. Po výživové i jakostní stránce obstojí i nejlevnější vločky ve srovnání s třikrát dražšími konkurenty. V případě bio produktů spotřebitel platí za ekologicky šetrný způsob pěstování.

Témata:  potraviny dTest

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

19. listopadu 2025 10:00

Zimní ranní rituály mohou vyjít draho: pokuty za běžící motor i sníh na autě

Zimní rána v Česku mají svůj stereotyp – rychle nastartovat motor, zapnout topení, vzít škrabku do ruky a doufat, že než led povolí, stihnete dopít kávu. Právě tato běžná praxe ale může řidiče stát pokutu. Stejně tak riskují ti, kdo vyjíždějí se zbytky sněhu a ledu na střeše nebo kapotě. Ačkoli tyto situace mnoho lidí nepovažuje za nebezpečné, zákon je vidí jinak – jako zbytečné obtěžování nebo dokonce ohrožení ostatních.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy