Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vejce v jedné krabičce jsou různě čerstvá! A jak jsou na tom se salmonelou?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ještě nedávno měli čeští spotřebitelé obavy z nákupu vajec kvůli aféře s fipronilem. Ten se však v českých vejcích neprokázal, ta dovozová byla a jsou před puštěním do prodeje kontrolována. V každém případě slepičí vajíčka v jednu chvíli poměrně náhle zmizela z pultů a podražila. Můžeme se i přes nárůst ceny spolehnout na jejich kvalitu? Jak jsou na tom vejce se salmonelou?

Časopis dTest provedl nezávislý test celkem 16 balení čerstvých slepičích vajec z maloobchodní sítě. V žádném testovaném vzorku bakterie salmonely neodhalil. Jediné, co spotřebiteli „hrozí“, jsou různě čerstvá vejce v jednom balení.

Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v maloobchodě stejně jako běžný spotřebitel 16 balení čerstvých vajec a poslal je do laboratoře. Tam se zkoumala přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Vedle toho odborníci posuzovali případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky. „Do testu jsme vybírali vejce, která jsou na českém trhu nejdostupnější, tedy od slepic z klecového a halového chovu. Pro srovnání jsme přikoupili i dvoje vajíčka z biochovu a jedna s názvem Omega-3. Posuzovali jsme spotřebitelskou kvalitu vajec. Zhodnocení etického hlediska jsme ponechali na spotřebitelích. Ti mohou způsob chovu slepic snadno vyčíst z razítka na skořápce,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc. Zajímá ho proto jejich kvalita. Jaký je hlavní závěr testu? „Z našeho spotřebitelsko-výživového úhlu pohledu jsme žádné vážnější prohřešky neodhalili. Žádné z testovaných vajec nebylo kontaminováno bakterií salmonely,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává: „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin.“

Test ukázal, že v jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce. „Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce. U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Množství žádoucích omega-3 mastných kyselin ve vejcích se stejně jako barva žloutku odvíjí od složení potravy, která je slepicím podávána. Čím více je omega-3 v krmivu, tím více se jich do žloutku dostane. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

Nejlépe z této zkoušky vyšla vejce z klecového chovu, která přítomnost omega-3 avizovala na svém obalu (Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce). Jejich tuk obsahoval bezmála čtyři procenta omega-3 mastných kyselin, takže vejce dostála svému slibu na obalu. Nejmenší podíl měly se shodným množstvím 0,2 % omega-3 tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce.

Množství naměřeného cholesterolu ve vejcích odpovídalo hladinám uvedeným v Databázi složení potravin ČR. Zjištěné hladiny cholesterolu, nasycených mastných kyselin a další podrobné výsledky přineslo březnové vydání časopisu dTest.

Témata:  vejce dTest

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy