K poskytování služeb, cílení reklam a analýze návštěvnosti využíváme soubory cookie. Používáním webu s tímto vyjadřujete souhlas. Další informace

Holdujete vodě s citrónem či ovocnému čaji? Vědci před tím varují

Známe to asi všichni. Mezi velkými jídly si často vaříme čaj nebo si dopřejeme nějaké malé občerstvení. Jenže častá konzumace některých nápojů a chuťovek může způsobit silnou erozi zubů, varují odborníci. Vědci z King's College v Londýně zjistili, že konzumace kyselých potravin a nápojů, zejména mezi jídly, může být pro zuby extrémně škodlivá.

Diskuse: 1

Ilustrační fotografie
reklama
Útok ve Švédsku: Muž střílel po lidech, několik zraněných! - anotační obrázek
Útok ve Švédsku: Muž střílel po lidech, několik zraněných!

Studie publikovaná v magazínu British Dental Journal využila výzkum, který předtím prováděla nemocnice Guy's Hospital. Ta hodnotila stravu 300 lidí se známkami akutní eroze zubů, kterou srovnávala se stravou 300 lidí se zdravými zuby.

Experti dospěli k závěru, že pití kyselých nápojů dvakrát denně, včetně třeba obyčejné vody s plátkem citronu nebo horkých ovocných čajů, může způsobit, že jedinec bude mít 11krát větší pravděpodobnost erozi zubní skloviny, cituje ze studie server The Independent. 

Problémy mohou způsobit i nápoje s přidaným ovocem nebo ovocnými příchutěmi a potravinářské výrobky, jako jsou sladkosti nebo pastilky s ovocnou příchutí. A vědci varují i před produkty, které byly naložené v octě – nebo jej obsahují. Škodlivé pro zuby jsou také třeba ochutnávky vína, protože držení vína v ústech po dlouhou dobu může narušit sklovinu.

Nejde jen o to, co jíte nebo pijete, ale také jak často to děláte – to vše může přispět k postupné erozi vašich zubů. Vědci se domnívají, že na vině může být i častější konzumace svačinek – a to jak mezi dětmi, tak i dospělými.

„Je dobře známo, že kyselá strava je spojena s erozivním opotřebením zubů, nicméně naše studie ukázala dopad způsobu, jakým jsou konzumovány kyselé potraviny a nápoje," řekla doktorka Saoirse O'Tooleová, hlavní autorka studie.

„Vzhledem k tomu, že výskyt erozivního opotřebení zubů narůstá, je životně důležité, abychom se zabývali touto preventivní stránkou erozivního opotřebení zubů. Snížení příjmu kyselých kyselin může být klíčem k omezení progrese eroze zubů,“ vysvětluje.

Zmíněné opotřebení zubů postihuje až 30% dospělých v Evropě a může způsobit, že zuby budou mnohem náchylnější k citlivosti.

Diskuze: Holdujete vodě s citrónem či ovocnému čaji? Vědci před tím varují

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 17.06.2018 22:08 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky