Počet lidí na Zemi závratně roste. Kolik milionů se ročně narodí?

Specialisté ve výzkumné organizaci United States Census Bureau (USCB), kteří ve Spojených státech mimo jiné provádějí sčítání lidu, spočítali, kolik lidí bude na Zemi s příchodem nového roku. Podle jejich výpočtů to bude téměř 7,5 miliardy. Počet obyvatel na planetě se navíc má rok od roku navyšovat. Zprávu přinesla agentura Belta.

Země, ilustrační fotografie
reklama

Výzkumníci z USCB spočítali, že k 1. lednu 2018 by mělo být na Zemi dohromady 7 444 443 881 lidí. Vládní organizace to uvedla ve zprávě na svých webových stránkách.

Detailní statistiky ukazují, že ve srovnání s 1. lednem roku 2017 naroste počet obyvatel planety o 78,5 milionů. Celkový počet lidí se tak meziročně zvýší o 1,07%.

V analýze se rovněž popisuje předpoklad toho, že "v lednu následujícího roku se každou sekundu narodí průměrně 4,3 dětí. Naopak umírat bude v průměru 1,8 lidí".

Statistika rovněž uvádí i vývoj počtu obyvatel v jednotlivých stoletích. Na začátku 11. století žilo na Zemi 310 milionů lidí. V roce 1900 to byly 1,6 miliardy obyvatel. Šestimiliardová hranice byla překonána v roce 1999. Sedmi miliard lidí se Země dočkala před 6 lety.

Růst počtu obyvatel se navíc nezastaví ani v následujících letech. Podle odhadů OSN bude průměrně každý rok přibývat 83 milionů obyvatel planety. To znamená, že v roce 2050 by počet obyvatel dosáhl číslovky 9,8 miliardy a na konci století by mělo na planetě žít 11,2 miliardy lidí.

Jak uvádí web OSN, za postupné zvyšování populace jsou zodpovědné především země třetího světa. Statistici OSN tvrdí, že ve 47 nejméně rozvinutých státech připadá na jednu ženu 4,3 porodů. Oproti tomu v Evropě průměrná žena podstoupí porod jen 1,6krát za život.

Témata: lidé | Země | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky