Chřipka brzy zaútočí. Jak se chránit?

S příchodem chladnějšího počasí se každoročně o slovo hlásí obávaná chřipka. Onemocnění, které se projevuje horečkou, bolestí a celkovou schváceností, je velmi často podceňováno i přesto, že může mít fatální následky. Základem je v tomto případě prevence, což si uvědomují také zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) nabízí svým klientům každoročně příspěvek na očkování proti chřipce.

Ilustrační fotografie
reklama

Během podzimních a zimních měsíců je velmi obtížné uchránit se chřipkovým virům. Jsou všude kolem nás, snadno se šíří a nakazit se může kdokoli – starší osoby, děti, těhotné ženy i dospělí v produktivním věku. O to větší význam má prevence. Jedinou opravdu účinnou prevencí chřipky je podle odborníků očkování. „Uvědomujeme si, že chřipka je velmi závažné onemocnění. Jen u nás v ČR v jejím důsledku umírá každoročně až 2 000 osob. Z toho důvodu naše preventivní programy zahrnují i příspěvek na očkování proti chřipce. Loni tento příspěvek čerpalo 3 371 našich klientů a pojišťovna na něj přispěla více než milionem korun,“ přibližuje Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Příspěvek na očkování proti chřipce se poskytuje pojištěncům ZP MV ČR v rámci Programu prevence infekčních onemocnění (očkování). Částka se pohybuje až do výše 300 korun a je možné ji využít na vakcínu i její aplikaci. Pro uznání příspěvku je nutné předložit platný očkovací průkaz nebo doklad od lékaře, ve kterém bude uvedena očkovací látka, datum aplikace, podpis a razítko lékaře. „Ačkoliv ZP MV ČR umožňuje svým klientům – rodičům dětí – postoupit svůj příspěvek na očkování dítěti, u chřipky to většinou není nutné. Příspěvek by měl pokrýt celé očkování. Navíc právě u této nemoci není vhodné upřednostňovat jen děti, očkovat by se měli dát především dospělí,“ upozorňuje Hana Kadečková.

Specifickou kategorií jsou osoby z rizikové skupiny, do níž se řadí senioři nad 65 let, pacienti s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater nebo diabetici, dále pacienti po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk, osoby s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému, s cystickou fibrózou nebo chronickou anémií a osoby umístěné v léčebnách dlouhodobě nemocných, v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Všichni tito lidé mají nárok na očkování proti chřipce zdarma z veřejného zdravotního pojištění.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky