Proč psát rukou? Důvodů je hned několik

Psaní rukou se za posledních pár let vytratilo kvůli vlivu nových technologií a využívání klávesnic. Mezi ně můžeme počítat jak počítačové, tak virtuální, které najdeme ve smartphonech a tabletech. Poznámky, které jsme si zvykli psát do diářů a poznámkových bloků, vystřídaly smartphony poskytující množství aplikací, funkcí a možností.

Ilustrační fotografie
reklama

Navzdory častějšímu využívání klávesnic bychom však neměli zapomenout na psaní rukou. Tříbí se jím jemná motorika a celkový rozvoj osobnosti, což potvrzují i četné výzkumy a studie. Během psaní rukou se nám dokonce v mozku vytvářejí nervová spojení, která napomáhají zjednodušit proces, kterým se učíme.

Vědci však došli i k poznatku, že je rozdíl, zda rukou píšeme tiskacím, nebo psacím písmem. V mozku se tak aktivují různá spojení. Zároveň se zjistilo, že studenti, kteří si poznámky na přednáškách zaznamenávali rukou, se učí lépe. Psaní rukou formuje i osobnost člověka a bylo také prokázáno, že má spojitost s tvořením kreativních nápadů.

Benefity psaní rukou:

  • tvorba osobnosti člověka,
  • rozvoj jemné motoriky,
  • rychlejší učení se,
  • relax,
  • podpora tvorby kreativních nápadů.

Společnost Samsung se myšlenky psaní rukou a celkového spojení klasického psaní s novými technologiemi nevzdala a roku 2011 představila svůj první smartphone Galaxy Note, který využíval elektronické pero S Pen. Pro pohodlné psaní měl zároveň Note větší obrazovku, než byl průměr na trhu.

Psaní prostřednictvím elektronického pera oceňuje i známý spisovatel a kouč Andy Winson. „Já sám jsem byl v minulosti nadšenec zařízení, na které se dalo psát stylem. Pro mě osobně to bylo mnohem rychlejší a přirozenější než standardní klávesnice. Přiznávám, že dodnes jsem si pořádně nezvykl na smartphony s dotykovou klávesnicí a jsem rád, že výrobci naslouchají názorům svých klientů,“ uvedl Winson. „Když značná část populace dominantně zpracovává informace pocitovým reprezentačním systémem, tak je pro ně dotyk a psaní perem přirozenější a příjemnější než jen ťukání prstem do displeje. To také souvisí i s tím, že jsme perem psali úplně přirozeně během školní docházky a je hluboko zakořeněné v naší nervové soustavě,“ dodal Winson.

Tento rok Samsung představil svůj nejnovější model Galaxy Note8, který se svým Super AMOLED Infinity displejem s 6,3palcovou úhlopříčkou a rozlišením Quad HD+ dovoluje zobrazit víc, a o to méně jste při používání telefonu nuceni zobrazeným obsahem listovat. Galaxy Note8 poskytuje víc prostoru pro sledování, čtení či kreslení, a stává se tak dokonalým telefonem pro multitasking. Zároveň nabízí pero S Pen s novými funkcemi, které umožňují například jedinečným způsobem vyjádřit svoji osobnost a vytvářet velkolepé příběhy. S Galaxy Note8 získáváte možnost sdílet animované texty a kresby napříč platformami podporujícími animované obrázky ve formátu GIF (AGIF). Jde o úplně nový způsob, jak s pomocí pera S Pen komunikovat – můžete svým zprávám dodat svěžest a emoce, které jim vdechnou skutečný život.

Prostřednictvím funkce Screen Off Memo můžete na zamknuté obrazovce vytvářet až sto stran poznámek, a to okamžitě po vyjmutí pera S Pen z telefonu, připnout poznámky na displej v režimu Always On a přímo na tomto displeji poznámky i upravovat.

Dalšími benefity jsou dva zadní fotoaparáty s rozlišením 12 megapixelů vybavené optickou stabilizací, odolností vůči prachu a vodě, rychlé bezdrátové nabíjení či řada možností biometrické autentizace.

Témata: mobily | samsung | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky