Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Grilování na kameni? Víme, jak na to

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Grilování na kameni není žádná novinka. Už naši starověcí předkové si rádi vychutnávali maso připravené na rozžhavených lávových kamenech. Dnes se čím dál tím víc zajímáme o naše zdraví a jak ho ovlivňuje to, co jíme. I proto si nacházíme cestu od roštů ke grilovacím kamenům. Grilování na nich totiž brání vzniku mnoha škodlivých látek, které se uvolňují právě během opékání na grilovací mřížce. Informuje grilmen.cz.

Co je grilovací kámen vlastně zač

Jde o přírodní kámen (většinou lávový nebo žulový), který se pouze opracuje do požadovaného tvaru desky a vyleští do hladka. Nejsou na něm žádné jiné stopy průmyslového zpracování. Jeho povrch se nenapouští ani neošetřuje žádnou chemickou látkou.

Jen ho pořádně rozehřát

Grilovací desku stačí položit nad většinu typů grilů (na dřevěné uhlí, plynové, elektrické) včetně zděných krbů, a na podstavci ho lze postavit i přímo nad otevřené ohniště. Ideální je dát kámen na gril nebo ohniště už při rozpalování. To proto, aby se mohl rozehřívat postupně. Prudké teplotní změny (jak žár, tak chlad) mu dělají medvědí službu, informuje grilmen.cz.

Kámen versus rošt

Největší výhodou grilování na kameni je to, že nedochází ke spalování tuků, které na roštu odkapávají přímo do ohně. Dým s látkami, které při jejich spalování vznikají, stoupá zpět k masu a obsahuje také karcinogeny. Při grilování na kameni vůbec nedochází ke kontaktu tuků s ohništěm, takže se nespalují a vzniku karcinogenů se nemusíte bát. Zároveň je jídlo šťavnaté a nevysušené. Nemluvě o tom, že si snadno připravíte i drobnější kousky zeleniny, které by roštem jinak propadly.

Láva nebo žula

2 nejběžnější druhy grilovacích kamenů jsou lávové a žulové. Právě lávové kameny se těší čím dál tím větší oblibě. Obvykle pocházejí přímo ze sopečné oblasti kolem Etny. Na rozdíl od žuly obsahují mnohem menší množství křemičitých částí. Jsou proto odolnější vůči prasknutí. V žulových deskách, vlivem prudkých změn teploty nebo kvůli neopatrnému zacházení, vznikají drobné prasklinky. Zprvu nemusí být vidět, ale při dalším zahřátí se projeví puknutím kamene.

Aby vám grilovací kámen dobře sloužil

Kromě šetrného zacházení nevyžadují grilovací kameny žádnou zvláštní péči. Vadí jim pouze teplotní šoky. Raději je proto nepokládejte na rozžhavené grily (musí se rozehřívat pozvolna) a naopak na rozpálené kameny nenalévejte např. studenou vodu. Po grilování je nechte lehce vychladnout a zbytky jídla setřete vlhkým hadříkem. Když je zrovna nepoužíváte, přečkají i ve sklepě. Před dalším grilováním z nich jen utřete případný prach a nečistoty.

Témata:  grilování potraviny

Související

Aktuálně se děje

7. května 2025 14:38

2. května 2025 9:42

28. dubna 2025 12:40

Češi ročně investují 60 miliard do domácích mazlíčků. Výdaje rostou i kvůli inflaci

Nejvyšší inflace za posledních přibližně třicet let, která v Česku v uplynulých letech udeřila, se promítla i do nárůstu výdajů za psi a kočky. Za psa tak dnes běžná domácnost v ČR utratí průměrně zhruba 1500 korun měsíčně, za kočku zhruba polovinu této částky. Přitom alespoň jednoho psa vlastní na dva miliony českých domácností, alespoň jednu kočku pak bezmála 1,5 milionu domácností. Výdaje za „psa v obýváku“ tak činí přibližně 40 miliard korun ročně, kočky coby domácí mazlíčci pak v souhrnu vyjdou na přibližně 20 miliard korun.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy