Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Grilování na kameni? Víme, jak na to

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Grilování na kameni není žádná novinka. Už naši starověcí předkové si rádi vychutnávali maso připravené na rozžhavených lávových kamenech. Dnes se čím dál tím víc zajímáme o naše zdraví a jak ho ovlivňuje to, co jíme. I proto si nacházíme cestu od roštů ke grilovacím kamenům. Grilování na nich totiž brání vzniku mnoha škodlivých látek, které se uvolňují právě během opékání na grilovací mřížce. Informuje grilmen.cz.

Co je grilovací kámen vlastně zač

Jde o přírodní kámen (většinou lávový nebo žulový), který se pouze opracuje do požadovaného tvaru desky a vyleští do hladka. Nejsou na něm žádné jiné stopy průmyslového zpracování. Jeho povrch se nenapouští ani neošetřuje žádnou chemickou látkou.

Jen ho pořádně rozehřát

Grilovací desku stačí položit nad většinu typů grilů (na dřevěné uhlí, plynové, elektrické) včetně zděných krbů, a na podstavci ho lze postavit i přímo nad otevřené ohniště. Ideální je dát kámen na gril nebo ohniště už při rozpalování. To proto, aby se mohl rozehřívat postupně. Prudké teplotní změny (jak žár, tak chlad) mu dělají medvědí službu, informuje grilmen.cz.

Kámen versus rošt

Největší výhodou grilování na kameni je to, že nedochází ke spalování tuků, které na roštu odkapávají přímo do ohně. Dým s látkami, které při jejich spalování vznikají, stoupá zpět k masu a obsahuje také karcinogeny. Při grilování na kameni vůbec nedochází ke kontaktu tuků s ohništěm, takže se nespalují a vzniku karcinogenů se nemusíte bát. Zároveň je jídlo šťavnaté a nevysušené. Nemluvě o tom, že si snadno připravíte i drobnější kousky zeleniny, které by roštem jinak propadly.

Láva nebo žula

2 nejběžnější druhy grilovacích kamenů jsou lávové a žulové. Právě lávové kameny se těší čím dál tím větší oblibě. Obvykle pocházejí přímo ze sopečné oblasti kolem Etny. Na rozdíl od žuly obsahují mnohem menší množství křemičitých částí. Jsou proto odolnější vůči prasknutí. V žulových deskách, vlivem prudkých změn teploty nebo kvůli neopatrnému zacházení, vznikají drobné prasklinky. Zprvu nemusí být vidět, ale při dalším zahřátí se projeví puknutím kamene.

Aby vám grilovací kámen dobře sloužil

Kromě šetrného zacházení nevyžadují grilovací kameny žádnou zvláštní péči. Vadí jim pouze teplotní šoky. Raději je proto nepokládejte na rozžhavené grily (musí se rozehřívat pozvolna) a naopak na rozpálené kameny nenalévejte např. studenou vodu. Po grilování je nechte lehce vychladnout a zbytky jídla setřete vlhkým hadříkem. Když je zrovna nepoužíváte, přečkají i ve sklepě. Před dalším grilováním z nich jen utřete případný prach a nečistoty.

Témata:  grilování potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy