Než řeknete své "ano". Poradíme, jak začít plánovat svatbu

Naplánovat svatbu od A do Z není oříškem pouze pro zasvěcené profesionály ze svatebních agentur, ale především pro ty, co se do něčeho podobného pouštějí poprvé. Málokdo si totiž umí představit, kolik věcí je nutné naplánovat, zařídit, nakoupit a navíc zorganizovat tak, aby vše v jeden den perfektně „klaplo“. Nechceme vás ale jenom děsit. Pokud má váš den D proběhnout ještě letos, nezoufejte. Poradíme vám, s čím začít a hlavně jak na to jít chytře.

Ilustrační fotografie
reklama

Báječná svatba nemusí stát milion

I nádherná svatba se vším všudy se dá zařídit tak, aby vás jeden den nezruinoval na dalších 10 let. Proto než začnete plánovat, v jakém stylu se svatba ponese nebo jaké květiny budou zdobit svatební tabuli, stanovte si jasný finanční strop. Kromě vlastních úspor přitom zvažte i to, zda můžete do svatby ušetřit nějaké další peníze navíc. „Mnoho párů má v rodinném rozpočtu rezervy, o kterých ani neví. Například díky tzv. partnerské konsolidaci mohou páry žijící ve společné domácnosti sloučit půjčky obou partnerů do jedné a ušetřit každý měsíc až 1 500 Kč,“ říká Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Vše začíná na matrice

Pokud máte vyřešený rozpočet, čekají vás už jen příjemnější a příjemnější „starosti“. Nejprve ale ještě zajděte na matriku a stanovte datum svatby, od něhož se bude vše odvíjet. Počítejte přitom s tím, že velká část termínů může být zabraná, jelikož většina matrik je vypsala už na podzim. Termín pak nezapomeňte s dostatečným předstihem oznámit rodině a přátelům, jen tak se totiž vyhnete tomu, že na Vaší svatbě bude chybět někdo důležitý.
S čím byste měli počítat: Správní poplatek na matrice, poplatek za obřad


Zámek, zahrada nebo třeba balón?

Pokud se chcete nechat oddat pod vodní hladinou, při seskoku padákem nebo v balónu, s rezervací termínu nejspíš nebudete mít problém. Na tradičnějších místech jako je zámek, kostel, obřadní síň nebo zámecká zahrada si ale raději udělejte rezervaci hned zítra ráno. Kromě toho, že si na populárních obřadních místech připlatíte několik tisíc korun, bývají totiž také obsazena i mnoho měsíců dopředu. Stejné je to i v případě výběru místa, kde se bude konat svatební hostina nebo afterparty.
S čím byste měli počítat: Pronájem místa obřadu, pronájem místa na svatební hostinu

Kamarádky nevěsty jako cenný zdroj inspirace i kontaktů

Netušíte, jaké oslovit květinářství, v jakém salonu si vypůjčit šaty, kde nakoupit dekorace či jaké kadeřnici a vizážistce se svěřit ve svatební den? Nepropadejte panice! Vzpomeňte si, na jaké svatbě se vám líbilo, a pozvěte dotyčnou nevěstu třeba na kafe. Jistě vám ráda poskytne cenné rady, tipy, ale i kontakty na dodavatele, s kterými byla spokojená. Nejenom že Vám podobná setkání pomohou načerpat inspiraci, ale ušetří také hodně času a peněz. U ověřených dodavatelů se vám totiž pravděpodobně nestane, že v případě nespokojenosti budete muset investovat ještě někde jinde.

Pokud jste načerpali inspiraci a už přesně víte, v jaké duchu se svatba ponese, můžete začít dávat konkrétní obrysy všemu ostatnímu. Vyberte si svatební šaty, kapelu, fotografa, květiny, dort, dekorace, svatební menu a oznámení, zajděte na konzultaci ke kadeřnici a vizážistce, myslete také na hudební doprovod k obřadu a výzdobu svatební tabule. Především ale nezapomeňte, že na to nejste sama. O pomoc můžete požádat nejenom partnera či svědky, ale i rodinu a kamarády, kteří s organizací jistě rádi pomůžou. Navíc vám například upečením svatebního dortu za symbolickou cenu či tvorbou originálních ručních dekorací mohou ušetřit finance, které můžete použít třeba na své vysněné svatební šaty.
S čím byste měli počítat: S výdaji za vše výše uvedené 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky