Důchodcům nastávají těžké časy. Příští dny je čeká perná zkouška

Česko má před sebou řadu dalších tropických dní, které mohou uškodit zejména seniorům a starším lidem. Meteorologové proto upozorňují, že je třeba dodržovat pitný režim, a lidé by se neměli na otevřeném slunci zdržovat déle, než je nutné. Jak ještě si mohou zejména starší lidé pomoci?

Ilustrační fotografie
reklama

Meteorologové upozorňují, že nadcházející tropické teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus a hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

Doporučuje se proto nejen starším lidem, ale obecně všem dodržovat pitný režim a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Lidé by také měli omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Kromě malých dětí jsou tradičně nejohroženější skupinou senioři, kterým může teplé počasí přitížit, zejména pokud mají potíže se srdcem, tlakem a vysoké teploty špatně snáší.

Pomoci jim mohou například rozprašovače, vlažná sprcha před spaním a světlé oblečení. Svou roli ale hraje i to, co máme na talíři. Když je horko, je třeba se vyhýbat potravinám s vysokým kalorickým obsahem a nízkou výživovou hodnotou, tedy těm nezdravým.

Pokud jde o příjem tekutin, vyvarujte se diuretických nápojů. Po nich chodíte častěji na toaletu a hrozí vám dehydratace. Abyste ve zdraví přežili vedra, vyvarujte se i pití čaje, kávy nebo piva. Pijte nejlépe jen vodu, která je bez rizika.

Dobrou pověst nemá ani cukr, a to především v létě. Cukry jsou zdrojem zbytečných kalorií, přispívají k dehydrataci a rovněž se obtížně tráví, a to může zvyšovat teplotu těla.

Vynechte tedy koláče, dorty, ale také sladké sycené nápoje a dokonce i ovocný džus. Nezapomeňte snížit spotřebu pečiva a brambor, které rovněž obsahují cukry.

Totéž platí o alkoholických nápojích. Ty dehydratují organismus. Chcete-li si přesto dát sklenku, dávejte přednost růžovému vínu, které hasí žízeň a o trochu více než jiné nápoje hydratuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky