Počasí v Česku je extrémní. Krize u nás si všímá i zahraničí

S brzkým nástupem sucha se potýká celá střední Evropa, výjimkou není ani sousední Německo. Tamní meteorologové i zemědělci soustředí veškeré naděje směrem k následujícím týdnům, které budou rozhodující. Němci však také ví, že v Česku je situace ještě horší. Informuje o tom server The Local.

Ilustrační foto
reklama

Německý server The Local ve svém čtvrtečním článku informuje, že v zemi zaznamenali od počátku roku podprůměrné množství srážek, což je po loňském suchu špatné znamení. Během posledních týdnů došlo k sérii ničivých lesních požárů a nedostatek deště mění lesy v sud s prachem.

„Pokud bude suché počasí pokračovat i v následujících měsících, vyrovnáme se suchu z roku 2018 a možná jej i překonáme,“ uvedl pro The Local meteorolog Udo Busch. Vzápětí dodal, že právě květen bude naprosto klíčovým měsícem.

Německý server však připomíná, že v Česku je situace ještě blíž katastrofě. Uvádí se, že 99 % rozlohy země zasáhlo během posledních týdnů sucho, celá třetina země se pak podle projektu Intersucho nachází ve dvou nejhorších kategoriích sucha na šestistupňové škále. The Local také dodává, že sucho dorazilo do Česka o měsíc dříve než loni.

Němečtí novináři nezapomněli zmínit, že v nejpostiženějších regionech rostou plodiny klíčové pro výrobu alkoholických nápojů, ať už jde o oblast Polabí severozápadně od Prahy, kde se pěstuje chmel, nebo jižní Moravu známou díky pěstování vína.

Na závěr The Local zmiňuje, že sucho v Česku komplikuje také boj s kůrovcem, kterému tyto podmínky pomáhají v množení. Už tak způsobila nejhorší kalamita v české historii škody, které pravděpodobně přesáhnou miliardu eur.

Témata: počasí | sucho | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky