Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Margarín byl náhradou másla za války. Proč ho pořád konzumujeme?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Co používáte a jíte častěji? Máslo, nebo margarín? Ze všech stran na nás útočí různé zprávy a studie o tom, co je zdravé a co ne. A to není jen případ másla, ale třeba i sádla nebo vajec. Abyste se lépe zorientovali, podívali jsme se na studie z poslední doby.

Je zdravější máslo nebo margarín? 

V první řadě je dobré zmínit, že margaríny jsou průmyslově připravovanými náhradami másla. Začala se vyrábět v době války, kdy byl másla nedostatek. Nabízí se tedy otázka, proč jíst náhradu, kdy dnes nedostatkem másla netrpíme. Margaríny byly po mnoho let doporučovány potravinářským průmyslem i celou řadou lékařů jako zdravá náhrada živočišných tuků, jenže dnes se tento pohled výrazně mění.

Máslo je plné nasycených tuků, zatímco margarín obsahuje mono a polynenasycené tuky, které jsou pro zdraví člověka tou horší variantou. Mají negativní dopad zejména na kardiovaskulární systém a cholesterol. Důležité je ale zmínit to, že nepříliš kvalitní margaríny v sobě obsahuje i tzv. trans-tuky, které jsou pro zdraví ještě nebezpečnější. Přidávají se kvůli ztužování, jenže významně zvyšují riziko onemocnění rakovinou nebo třeba infarktu.

Přestože některé margaríny neobsahují trans tuky, stále jde o průmyslově poškozené rostlinné oleje s celou řadou potenciálních rizik, varují někteří experti. Podle jiných margarín představuje méně kalorickou alternativu.

Nevýhodou levnějších margarínů je vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, kterých má většina obyvatel vyspělých zemí ve stravě nadbytek. Jejich nadbytečný příjem vede k silnému narušení rovnováhy mezi obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, která je kvůli prozánětlivému prostředí v organismu spojována s řadou zdravotních problémů.

Studie také nedávno prokázal, že vyšší konzumace nasycených tuků nezvyšuje riziko srdečních chorob. Pokud tedy preferujete máslo, jste absolutně v bezpečí. A pokud máte rádi margarín, dobře se podívejte na jeho složení a rozhodně nekupujte ty nejlevnější. 

Hlavní zásadou je používat zdravý rozum. Při rozhodování, zda na pečivo namazat máslo nebo margarín, do hry vstupuje také zásadní faktor a tím jsou chuťové preference každého z nás. Obecně platí, že pokud budeme tuky přijímat ve stravě v optimálním množství a vyhneme-li se tran- mastných kyselinám ( to jsou ty, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu), nemůžeme pro zdraví udělat lépe.

Témata:  máslo margarín potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy